Με μεικτά πρόσημα και μικρές διακυμάνσεις έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, ολοκληρώνοντας μια έντονη και ασταθή εβδομάδα, καθώς οι εξελίξεις με την κινεζική Evergrande και τη συνεδρίαση της Federal Reserve μονοπώλησαν το ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε κέρδη 0,10% στις 34.798 μονάδες, με τον S&P 500 να κλείνει στο +0,15% και στις 4.455 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 15.047 μονάδες με απώλειες 0,03%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones και ο S&P 500 έκλεισαν με κέρδη 0,6% και 0,5% αντίστοιχW, ενώ ο Nasdaq είχε οριακή μεταβολή.

Μετά από ένα σημαντικό ανοδικό διήμερο η Wall Street επί της ουσίας σήμερα έδειξε τάσεις σταθεροποίησης, επιτρέποντας και τη μικρή κατοχύρωση κερδών. Άλλωστε, η Κίνα απασχόλησε αρκετά την αμερικανική αγορά αυτήν την εβδομάδα, τόσο με το ζήτημα της Evergrande, όσο και με τη σημερινή απόφαση να αυστηροποιήσει περαιτέρω το πλαίσιο της αγοράς κρυπτονομισμάτων, επιβαρύνοντας τον κλάδο της τεχνολογίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μάλιστα παραμένει η Coinbase, η οποία χάνει πάνω από 3%.

Εν τω μεταξύ, η Nike επιβεβαίωσε τους φόβους των επενδυτών που ανησυχούσαν ότι η πανδημία έχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα στις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξάνοντας το κόστος για τις εταιρείες, ιδιαίτερα τις πολυεθνικές. Οι μετοχές της Nike υποχώρησαν κατά 6%, καθώς η διοίκηση μείωσε τις εκτιμήσεις της για το 2022 λόγω της παρατεταμένης διακοπής της παραγωγής στο Βιετνάμ, των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και των μεγάλων χρόνων παράδοσης των προϊόντων.

Πάντως, πέραν αυτών, ομολογουμένως το γεγονός της εβδομάδας που έληξε σήμερα ήταν η συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) η οποία κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Την ίδια ώρα αν και κράτησε στάση αναμονής για το tapering, επανέλαβε πως η επιβράδυνση του προγράμματος επίκειται πριν τα τέλη της χρονιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Moody’s προβλέπει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσει τον περιορισμό της μηνιαίας αγοράς ομολόγων -ύψους σήμερα 120 δισ. δολαρίων- τον Νοέμβριο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πολλά θα εξαρτηθούν όχι τόσο από το επίπεδο του πληθωρισμού, όσο από τη εικόνα της απασχόλησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street