Η αγορά των κρυπτονομισμάτων, παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις γιγαντώνεται, ανοίγοντας την όρεξη στους επενδυτές και προκαλώντας πονοκέφαλο σε κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βλέπουν ότι παιχνίδι πλέον παίζεται ερήμην τους.

Και ευλόγως προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις, σε μια αγορά η οποία προς το παρόν δείχνει να προπορεύεται.

Το τελευταίο διάστημα οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως προσπαθούν να βάλουν κάποια όρια στην αγορά των crypto η αξία της οποίας είναι κοντά στα 2 τρισ. δολάρια.

Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απαγορεύει όλες τις συναλλαγές και εξόρυξη κρυπτογράφησης, προκαλώντας πτώση των ψηφιακών νομισμάτων.

Μάλιστα, χαρακτηρίζοντας a priori όλες τις συναλλαγές στα κρυπτονομίσματα, προχώρησε σε νέα αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν την αγορά.

Ειδικότερα, η PBOC αποφάσισε να προχωρήσει σε:

– Παρακολούθηση των κινδύνων από τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων
– Καμία ενημέρωση και υπηρεσία δεν πρέπει να παρέχεται σε εγχώριους αναλυτές από πλατφόρμες κρυπτογράφησης στο εξωτερικό
– Αυστηρές τιμωρίες για παράνομες δραστηριότητες χρηματοδότησης που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα

Στοχευμένες κινήσεις

Οι ανακοινώσεις είναι οι τελευταίες σε μια σειρά σκληρών μέτρων από την Κίνα για τα κρυπτονομίσματα.

Τον Μάιο, ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He είπε σε μια ομάδα οικονομικών αξιωματούχων ότι η κυβέρνηση «θα περιορίσει τη δραστηριότητα εξόρυξης και εμπορίας bitcoin» ως μέρος του στόχου της να επιτύχει χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Και οι χρηματοπιστωτικοί και τραπεζικοί παρατηρητές είπαν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες πληρωμών δεν πρέπει να συμμετέχουν σε συναλλαγές που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, ούτε να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με κρυπτογράφηση στους πελάτες τους.

Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο τον περιορισμό του οικονομικού κινδύνου. Οι υπολογιστές που χρειάζονται για την εξόρυξη bitcoin καταναλώνουν έναν τόνο υπολογιστικής ισχύος και ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας ανησυχίες για το κόστος για το περιβάλλον.

Η Κίνα αναμένεται να παράγει περισσότερους από 130 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών άνθρακα έως το 2024, σύμφωνα με μελέτη της Nature Communications. Αυτό είναι περισσότερο από τη συνολική ετήσια παραγωγή εκπομπών άνθρακα από την Τσεχία και το Κατάρ το 2016.

Επικαλούμενη το κλίμα

Αυτό το είδος παραγωγής είναι επίσης καταστροφικό για τα φιλόδοξα σχέδια της Κίνας για το κλίμα. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει τη χώρα του ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060 και η χώρα ήδη αγωνίζεται να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα από άλλες βιομηχανίες.

Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι η άνοδος των ψηφιακών νομισμάτων θα μπορούσε να υπονομεύσει τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών και νομισματικών συστημάτων, να αυξήσει τους συστημικούς κινδύνους, να προωθήσει το οικονομικό έγκλημα και να βλάψει τους επενδυτές.

Στον πόλεμο και οι ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ρυθμιστικές αρχές του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν ξεκινήσει αρκετές προσπάθειες για τον περιορισμό των κρυπτονομισμάτων.

Το τελευταίο διάστημα η Ομάδα Εργασίας του Προέδρου για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές έχει βάλει στο στόχαστρο τα stablecoins, ένα είδος ψηφιακού νομίσματος που συνδέεται με τα παραδοσιακά νομίσματα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ιουλίου, η ομάδα συζήτησε για την ταχεία ανάπτυξη των σταθερών νομισμάτων, τις πιθανές χρήσεις τους ως μέσο πληρωμής και τους πιθανούς κινδύνους για τους χρήστες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την εθνική ασφάλεια. Στη συνέχεια, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Στο παιχνίδι ελέγχου των crypto έχει μπει και η πανίσχυρη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Μιλώντας ενώπιον της Γερουσίας αυτήν την εβδομάδα, ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler είπε ότι η Επιτροπή εξετάζει τα κρυπτονομίσματα σε διάφορους τομείς: την προσφορά και την πώληση token κρυπτογράφησης, πλατφόρμες συναλλαγών και δανεισμού κρυπτογράφησης, νομίσματα σταθερής αξίας, επενδυτικά οχήματα που παρέχουν έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία crypto ή παράγωγα.

Πολεμώντας τα ψηφιακά νομίσματα των… άλλων

Την ώρα που Ουάσιγκτον και Πεκίνο προσπαθούν να ελέγξουν την crypto-αγορά παράλληλα προωθούν με ταχύτατους ρυθμούς τα δικά τους σχέδια για την δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας, τα λεγόμενα CBDC.

Και στο σημείο αυτό η Κίνα προπορεύεται…

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το ψηφιακό γιουάν θα κυκλοφορήσει στο Πεκίνο εγκαίρως για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2022, αν και η PBoC δεν έχει δώσει ακόμα χρονοδιάγραμμα για την εθνική κυκλοφορία το ψηφιακού νομίσματος.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η China Construction Bank , η Industrial and Commercial Bank of China, η Postal Savings Bank of China και η Bank of Communications είχαν κάνει «επανειλημμένες αναφορές» στο ψηφιακό γιουάν στις πρόσφατες «εξαμηνιαίες εκθέσεις και ενημερώσεις» των επενδυτών.

Και παρόλο που το ψηφιακό νόμισμα είναι ακόμα σε πιλοτικό στάδιο, εκατομμύρια Κινέζοι και εταιρείες έχουν ήδη ενεργά ψηφιακά πορτοφόλια CNY.

Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, η China Construction Bank είχε εκδώσει 7,23 εκατομμύρια προσωπικά πορτοφόλια, 1,19 εκατομμύρια δημόσια πορτοφόλια (για επιχειρήσεις και δημόσια όργανα) και είχε δει περισσότερες από 28,45 εκατομμύρια συναλλαγές, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, να πραγματοποιούνται στην πλατφόρμα της.

Η Τράπεζα Επικοινωνιών, εν τω μεταξύ, άνοιξε 1,16 εκατομμύρια προσωπικά ψηφιακά πορτοφόλια.

Εκτός από το νέο τμήμα CBDC του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της Κίνας, η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας έχει «υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με 46 [μικρότερες] εμπορικές τράπεζες» για «από κοινού δημιουργία ψηφιακού οικοσυστήματος CNY» .

Ψηφιακό δολάριο

Αλλά και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται σύντομα να δημοσιοποιήσει την πολυαναμενόμενη έκεθσή της στην οποία θα αναφέρεται στην πιθανή υιοθέτηση ενός ψηφιακού δολαρίου. Η περιφερειακή Fed της Βοστώνης συνεργάζεται επίσης με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης για να διερευνήσει τις τεχνικές πτυχές ενός ψηφιακού δολαρίου.

Ενώ η Fed είναι έτοιμη να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουάσινγκτον το θεωρούν ως ένα κρίσιμο βήμα για την καταπολέμηση της αύξησης των ιδιωτικών ψηφιακών νομισμάτων.

Παράλληλα, μια μικρή ομάδα ανώτερων υπαλλήλων της Fed, της OCC και της FDIC συνεργάζονται σε ένα «σπριντ πολιτικής κρυπτογράφησης» που επικεντρώνεται στα κρυπτονομίσματα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα.

Στόχος της ομάδας είναι να «συμφωνήσει σε ορισμούς, περιπτώσεις χρήσης, κινδύνους και κενά και να συζητήσει επιλογές πολιτικής που σχετίζονται με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία».

Και η ευκαιρία για αντιπαράθεση…

Η καταστολή της Κίνας στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Pat Toomey, τον κορυφαίο Ρεπουμπλικανό στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto