Ερευνητές της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης ανέπτυξαν μια προσέγγιση για τη μέτρηση της έκθεσης των τραπεζών σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, ένα πιθανό πρώιμο βήμα για την αξιολόγηση του εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν αρκετά κεφάλαια για να τα αντέξουν.

Όπως αναφέρει το Reuters, η πρωτοβουλία που περιγράφει τη νέα μεθοδολογία μπορεί να σηματοδοτήσει ένα πρώιμο βήμα προς κλιματικά stress test για τις αμερικανικές τράπεζες.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται ήδη από άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, αλλά έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες των ΗΠΑ, οι οποίοι λένε ότι η παρακολούθηση αυτού του κινδύνου υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της κεντρικής τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell από την πλευρά του είπε ότι πιστεύει ότι η διασφάλιση ότι οι τράπεζες είναι ανθεκτικές στην απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι απολύτως εντός της εντολής της Fed.

Το σχετικό έγγραφο με τίτλο «Climate Stress Testing», περιγράφει για πρώτη φορά πώς ακριβώς η Fed θα μπορούσε να ελέγξει την ευπάθεια των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς το έθνος προχωράει στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παγιδεύει τη θερμότητα.

«Οι τράπεζες που παρέχουν χρηματοδότηση σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων αναμένεται να υποστούν ζημιά όταν αυξηθεί ο κίνδυνος αθέτησης των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, καθώς οι οικονομίες μεταβαίνουν σε περιβάλλον χαμηλότερου άνθρακα», ανέφεραν οι ερευνητές. «Εάν οι τράπεζες υποστούν συστηματικά σημαντικές απώλειες μετά από απότομη αύξηση των φυσικών κινδύνων ή κινδύνους μετάβασης, η κλιματική αλλαγή ενέχει σημαντικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέτρηση για την εκτίμηση του κλιματικού κινδύνου και διαπίστωσαν ότι για ορισμένες τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε ορυκτά καύσιμα ήταν «οικονομικά σημαντική».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αυξήσεις μισθών, μια ανάγκη που κερδίζει έδαφος
Tax |

Αυξήσεις μισθών, μια ανάγκη που κερδίζει έδαφος

Στη Γερμανία, τα κόμματα που ετοιμάζονται να συγκροτήσουν τη νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκαν να αυξήσουν το κατώτατο ωρομίσθιο κατά 25%. Σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, επίσης, οι αυξήσεις είναι σημαντικές. Η γενικότερη τάση, όμως, παραμένει συγκρατημένη

Intel – Ευρωπαϊκή μάχη για τα δύο νέα εργοστάσια της στην Ε.Ε.
Διεθνή |

Πολυθρόνα για... τέσσερις η μάχη για τα δύο νέα εργοστάσια της Intel στην Ε.Ε.

Πάντως, προβάδισμα για το νέο μέγκα-εργοστάσιο έχει η Γερμανία και για τη νέα μονάδα ημιαγωγών η Ιταλία, με την Intel να προσανατολίζεται σε επενδύσεις έως 80 δισ. ευρώ, μέσα στην επόμενη δεκαετία, στην Ευρώπη

Κίνα – Πράσινο φως για την πιλοτική εφαρμογή φόρου ακινήτων
Διεθνή |

Κίνα: Πράσινο φως για την πιλοτική εφαρμογή φόρου ακινήτων

Το πράσινο φως για την πιλοτική επιβολή, για πρώτη φορά, φόρου ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας έδωσε σήμερα το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις τιμές που έχουν ανέβει στα ύψη