Ερευνητές της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης ανέπτυξαν μια προσέγγιση για τη μέτρηση της έκθεσης των τραπεζών σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, ένα πιθανό πρώιμο βήμα για την αξιολόγηση του εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν αρκετά κεφάλαια για να τα αντέξουν.

Όπως αναφέρει το Reuters, η πρωτοβουλία που περιγράφει τη νέα μεθοδολογία μπορεί να σηματοδοτήσει ένα πρώιμο βήμα προς κλιματικά stress test για τις αμερικανικές τράπεζες.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται ήδη από άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, αλλά έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες των ΗΠΑ, οι οποίοι λένε ότι η παρακολούθηση αυτού του κινδύνου υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της κεντρικής τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell από την πλευρά του είπε ότι πιστεύει ότι η διασφάλιση ότι οι τράπεζες είναι ανθεκτικές στην απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι απολύτως εντός της εντολής της Fed.

Το σχετικό έγγραφο με τίτλο «Climate Stress Testing», περιγράφει για πρώτη φορά πώς ακριβώς η Fed θα μπορούσε να ελέγξει την ευπάθεια των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς το έθνος προχωράει στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παγιδεύει τη θερμότητα.

«Οι τράπεζες που παρέχουν χρηματοδότηση σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων αναμένεται να υποστούν ζημιά όταν αυξηθεί ο κίνδυνος αθέτησης των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, καθώς οι οικονομίες μεταβαίνουν σε περιβάλλον χαμηλότερου άνθρακα», ανέφεραν οι ερευνητές. «Εάν οι τράπεζες υποστούν συστηματικά σημαντικές απώλειες μετά από απότομη αύξηση των φυσικών κινδύνων ή κινδύνους μετάβασης, η κλιματική αλλαγή ενέχει σημαντικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέτρηση για την εκτίμηση του κλιματικού κινδύνου και διαπίστωσαν ότι για ορισμένες τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε ορυκτά καύσιμα ήταν «οικονομικά σημαντική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή