Συνεχίζει να επιβαρύνεται το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, όχι μόνο λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας, αλλά και λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκαλούν οι διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifο το κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις επιδεινώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα πέφτοντας στο 98,8 το Σεπτέμβριο από 99,6 τον περασμένο μήνα.
Στην ανάλυση του το Ινστιτούτο σχολιάζει πως το κλίμα ειδικά στον μεταποιητικό τομέα έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, με τις επιχειρήσεις να είναι «αξιοσημείωτα λιγότερο ικανοποιημένες» από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

«Η μεγάλη αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί την περασμένη άνοιξη φέρνοντας υψηλές προσδοκίες έχει σχεδόν εξατμιστεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Βελτιωμένο είναι το κλίμα μόνο στον κατασκευαστικό τομέα, όπως και ελαφρά καλύτερα στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας, καθώς το καλοκαίρι κύλησε τελικά σχετικά καλά.
Σύμφωνα με τον Μάικλ Τραν, της Capital Economics το γεγονός πως ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα αποδεικνύει πως ο ρυθμός ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας… έχει ξεφουσκώσει. Πάντως, η Capital Economics έχει διατηρήσει, για την ώρα, τις προβλέψεις της για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στη Γερμανία, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή