Με ποιο εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη η Γερμανία;

Ποιο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες για να ευημερήσουν όχι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι, μειώνοντας τις ανισότητες;

Πώς θα κινηθεί η απασχόληση ανάλογα το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου;

Τι θα γίνει με τους φόρους;

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ερωτήματα που εξέτασαν σε έρευνά τους το διάσημο γερμανικό ινστιτούτο Ifo σε συνεργασία με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στην οποία πήραν μέρος περισσότερο από 150 οικονομολόγοι από πανεπιστήμια της χώρας.

Τα αποτελέσματα, όπως τα παρουσίασε η γερμανική εφημερίδα και το CNBC, δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το αποτέλεσμα για την οικονομική πορεία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητα η εισβολή της τεχνολογίας.

Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό για όλη την Ευρώπη, αφού η Γερμανία μόνη της παράγει σχεδόν το 25% του ΑΕΠ σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο.

Πιθανοί συνασπισμοί και οικονομία

Κόκκινος/Κόκκινος/Πράσινος συνασπισμός

Το 83% των γερμανών οικονομολόγων που ρωτήθηκαν σχετικά ανέφεραν ότι η χώρα αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη σε απόλυτα ποσοστά εάν μετά τις εκλογές επικρατήσει ο αποκαλούμενος Κόκκινος/Κόκκινος/Πράσινος συνασπισμός που θα αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD, το κόμμα της αριστεράς Die Linkeκαι τους Πράσινους.

Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο η φορολογία στη χώρα αλλά και να υπάρξουν μεγαλύτερες μεταφορές κρατικών κεφαλαίων σε διάφορους τομείς δραστηριότητας, όπως ανέφερε σχετικά το Ifo.

Το 77% των οικονομολόγων πιστεύει ακόμη ότι ένας τέτοιος κυβερνητικός συνασπισμός θα ήταν υπεύθυνος για μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και για αύξηση των ποσοστών ανεργίας.

Επίσης, το 86% πιστεύει ότι μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία θα οδηγούσε σε αύξηση των επιπέδων κρατικού χρέους της Γερμανίας καθώς θα αυξάνονταν οι δαπάνες. Επίσης το 55% των οικονομολόγων πιστεύει ακόμη ότι ένας τέτοιος συνασπισμός της αριστεράς θα οδηγούσε σε μείωση των ανισοτήτων στον πλούτο και τα εισοδήματα.

Μαύρος/Κίτρινος συνασπισμός

Το 44% των οικονομολόγων της έρευνας εκτιμά ότι ένας κυβερνητικός συνασπισμός από το κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) μαζί με το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που θεωρείται ότι τάσσεται περισσότερο υπέρ του επιχειρείν, θα πετύχαινε τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης για τη χώρα.

Ο λεγόμενος Μαύρος/Κίτρινος αυτός συνασπισμός αναμένεται ότι θα πετύχαινε επίσης τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, αλλά και το χαμηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Όμως ταυτόχρονα το 70% των οικονομολόγων πιστεύει ότι ένας τέτοιος συνασπισμός θα αύξανε κι άλλο τις οικονομικές ανισότητες στη χώρα.

Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν ότι θα οδηγούσε και σε υψηλότερες εκπομπές ρύπων από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σχήμα.

Κόκκινος/Κίτρινος/Πράσινος συνασπισμός του «φαναριού»

Το 18% των οικονομολόγων θεωρεί ότι η υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να προέλθει από έναν κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων, γνωστός και ως συνασπισμός του «φαναριού», επειδή έχει τα ίδια χρώματα με τα φανάρια κυκλοφορίας στους δρόμους.

Συνασπισμός Τζαμάικα

Το ίδιο ποσοστό οικονομολόγων (18%) εκτιμά ακόμη ότι η υψηλότερη ανάπτυξη θα μπορούς ένα προέλθει από μια συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, των οποίων τα χρώματα (μαύρο, πράσινο, κίτρινο) απαρτίζουν τη σημαία της Τζαμάικα.

Εάν επικρατήσει κυβερνητικός συνασπισμός τύπου «φαναριού» ή «Τζαμάικα», οι επιπτώσεις την ανάπτυξη, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, της ανεργίας και τις εκπομπές ρύπων αναμένεται ότι θα είναι λιγότερο ισχυρές σύμφωνα με την έρευνα του Ifo.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn – Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα
Διεθνή |

Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn: Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η Foxconn παρουσίασε τρία ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα σε μία κίνηση που ενδεχομένως σηματοδοτεί την διαφοροποίηση της εταιρείας από την κύρια ενασχόλησή της, τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα.

Ηλεκτρικά οχήματα – Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια – Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών
Green |

Ηλεκτρικά οχήματα: Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια - Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών

Από την Toyota κα την Ford έως τη Stellantis και την General Motors, εξαγγέλλονται νέα εργοστάσια και επενδυτικά πλάνα πολλών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και αλλού για παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών κινητήρων

Φυσικό αέριο – Η «ψυχρολουσία» της Gazprom ανέβασε 18% τις τιμές στην Ευρώπη
Διεθνή |

Φυσικό αέριο: Η «ψυχρολουσία» της Gazprom έφερε αύξηση τιμών κατά 18% στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν 18% τη Δευτέρα, αφού η ρωσική Gazprom περιόρισε δραματικά τις ελπίδες για πρόσθετες προμήθειες τον επόμενο μήνα