«Προσχεδιασμένο έγκλημα της κυβέρνησης ΝΔ η πώληση της ΔΕΗ, θα ήταν ο τίτλος που θα έβαζα στο πρωτοσέλιδο σήμερα αν ήμουν αρχισυντάκτης εφημερίδας. Δυστυχώς σε μία πολύ δύσκολη περίοδο στην αγορά ενέργειας, ενώ οι πολίτες και οι επαγγελματίες είναι αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, η κυβέρνηση επιλέγει η Ελλάδα να χάσει ένα ακόμη ενεργειακό εργαλείο. Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, είχε προηγηθεί η εκχώρηση του 100% του Δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε έναν ιδιώτη, η πώληση του 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και θυγατρικής της ΔΕΗ και, λίγους μήνες πριν, η  παραχώρηση του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου να διορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου στον στρατηγικής σημασίας Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, στον ιδιώτη μέτοχο», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ΝΔ επέλεξε μάλιστα να πουλήσει το σύνολο του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), σε μία εταιρεία στην οποία συμμετέχει το ιταλικό δημόσιο, καθώς και να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, με σταθερό εγγυημένο έσοδο σε ένα ιδιώτη επενδυτή χωρίς κανένα ρίσκο. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Κανένα ρίσκο και εγγυημένα έσοδα για το fund που δεν έχει επιπλέον καμία εμπειρία στη διαχείριση δικτύων.

Τώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όπου το Δημόσιο και πάλι θα χάσει το πλειοψηφικό του ποσοστό, σημείωσε ο κ.Φάμελλος. «Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ανάγκη στήριξης των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα. Καμία θωράκιση των καταναλωτών που βλέπουν  μόνο αυξήσεις και επιβαρύνσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρώτη πράξη τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, μία αύξηση που επιβάρυνε την κοινωνία με 500 περίπου εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτό, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, το ρεύμα δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ».

Σχολίασε ακόμη τη μεταστροφή του ρόλου της ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΝΔ που, αντί να στηρίζει την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας, λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο τη δική της κερδοφορία, φτάνοντας μάλιστα στο να κερδοσκοπεί, το πρώτο εξάμηνο του 2020, μαζί με τους υπόλοιπους προμηθευτές, όταν οι τιμές καυσίμων είχαν καταρρεύσει και αντίστοιχα η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα και η ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2020 να πουλάει 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική που είχε φτάσει στα 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα. «Η ΔΕΗ έχει γίνει επιπλέον «μαγαζί» τακτοποίησης γαλάζιων παιδιών με προκλητικές αμοιβές. Χαρακτηριστικά η αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου επί ΝΔ είναι εξαπλάσια της αντίστοιχης θέσης επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι θέσεις Διευθυντών ακόμη και χωρίς προσωπικό ξεφυτρώνουν παντού και στον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτά τα διευθυντικά στελέχη, ακόμη και χωρίς προσωπικό υπό την ευθύνη τους, είναι αυτά που ευθύνονται για το ότι περιοχές στη Βόρεια Αθήνα έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα στο κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια»».
Αναφέρθηκε επίσης στη χειραγώγηση των τιμών ηλεκτρισμού από τους καθετοποιημένους προμηθευτές και τη ΔΕΗ, με την έναρξη λειτουργίας του Target Model στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που έχει καταγγείλει και η ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί την ενεργοβόρο βιομηχανία.

Κλείνοντας ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση αποφασίζει τώρα, εν κρυπτώ, να πουλήσει τη ΔΕΗ, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, κάτι που απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Πρόκειται μάλιστα για μία αναχρονιστική στρατηγική περασμένων δεκαετιών, αφού στην Ευρώπη, εδώ και μία δεκαετία, υπάρχει η αντίστροφη τάση επαναδημοτικοποίησης/επανακρατικοποίησης κρίσιμων υποδομών και Δικτύων. Το 2021, στη Μεγάλη Βρετανία, σήμερα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ιδιωτικές ενεργειακές εταιρείες χρεοκοπούν, αφήνοντας χιλιάδες καταναλωτές στον αέρα. Ενεργειακές εταιρείες και δίκτυα που ιδιωτικοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1980 και 1990 που επικράτησε το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού στη Μεγάλη Βρετανία»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια