Τρεις ενεργειακές συμφωνίες σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) και τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) ανακοίνωσαν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans και ο Επίτροπος για την Ενέργεια, Kadri Simson, στο πλαίσιο του υψηλού επιπέδου διαλόγου των Ηνωμένων Εθνών για την ενέργεια στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τρεις αυτές συμφωνίες θα συμβάλουν στην κινητοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων για την επίτευξη καθολικής ενεργειακής πρόσβασης και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σε όλο τον κόσμο.

Πρώτον, ένα νέο έργο με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) θα προετοιμάσει ενεργειακούς χάρτες μηδενικών εκπομπών για χώρες που εξαρτώνται από τον άνθρακα.

Οι οδικοί αυτοί χάρτες θα προτείνουν μονοπάτια χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακού συστήματος που εξασφαλίζουν μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση που δεν αφήνει κανέναν πίσω, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την αυξανόμενη ενεργειακή πρόσβαση.

Δεύτερον, συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) για την προετοιμασία των Περιφερειακών Προοπτικών Ενεργειακής Μετάβασης για την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και την Ευρώπη. Θα παρέχουν μια ενδελεχή ανάλυση των δυνατοτήτων και των επιλογών των περιφερειών όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, τις υποδομές, την ενεργειακή πρόσβαση και τη διασυνοριακή συνεργασία, καθώς και μια εκτίμηση των επενδυτικών αναγκών και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων. Θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής για την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης για την ενέργεια, σύμφωνα με τον στόχο του Παρισιού του 1,5 βαθμού.

Τρίτον, συνεργασία με τη Δανία, τη Γερμανία, την IRENA και άλλους εταίρους σε έναν Κατάλογο Πράσινου Υδρογόνου. Αυτό θα σχεδιαστεί για να δώσει ώθηση στο πράσινο υδρογόνο παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για συνεργασία για την ανάπτυξη ανανεώσιμων υδρογόνων με την Αφρικανική Ένωση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Πράσινης Ενέργειας Αφρικής-Ευρώπης.

Τα τρία Σύμφωνα συνδέονται στενά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια, ιδίως την καθολική πρόσβαση σε ενέργεια, την απλή μετάβαση και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου υδρογόνου.

Θα συμβάλουν στην επίτευξη της παγκόσμιας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και θα συμπληρώσουν τις δεσμεύσεις της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του κλίματος.

Οι οδικοί χάρτες και οι περιφερειακές προοπτικές ενεργειακής μετάβασης που θα αναπτυχθούν από τον IEA και τον IRENA με στοχευμένες χώρες και περιοχές θα παρέχουν ευκαιρίες για την καθοδήγηση των περαιτέρω ενεργειακών πολιτικών προσανατολισμών της ΕΕ και επενδυτικής συνεργασίας. Επίσης θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία για την πράσινη ενέργεια Αφρικής-ΕΕ, που θα ξεκινήσει το επόμενο έτος.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε: «Η καθαρή ενέργεια είναι πιο προσιτή τώρα από ποτέ, επομένως ο χρόνος είναι ώριμος για να σπάσει η παγκόσμια εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η ανάκαμψη από την πανδημία μας δίνει την ευκαιρία να μεταβούμε γρηγορότερα και να δημιουργήσουμε νέα ενεργειακά συστήματα βασισμένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα αυτή τη στιγμή της ανάκαμψης και να συνεργαστούμε για να επιταχύνουμε την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. ”

Ο Επίτροπος για την Ενέργεια, Kadri Simson, δήλωσε: « Η ΕΕ υποστηρίζει τον παγκόσμιο διάλογο για τη δίκαιη μετάβαση με βάση τη δική μας εμπειρία στην απομάκρυνση από τον άνθρακα. Καλούμε άλλους δωρητές, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές να κάνουν αυτά τα βήματα μαζί μας, για να μετατρέψουν τους χάρτες πορείας και τις στρατηγικές σε έργα που θα φέρουν καθαρή ενέργεια και βιώσιμες θέσεις εργασίας ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης