Επτά χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τη διακοπή της κατασκευής νέων εργοστασίων λιγνίτη, με στόχο η πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και άλλους υποστηρικτές εν όψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Γλασκόβη, τον ερχόμενο μήνα. Η συμφωνία έχει ήδη την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών και του γενικού γραμματέα, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Η λεγόμενη «No New Coal» πρωτοβουλία είναι μόλις η τελευταία από τις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε μια προσπάθεια να μειωθούν περαιτέρω οι ρύποι και να επιτευχθούν οι στόχοι για την πάταξη του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ο στόχος της απολιγνιτοποίησης 

Στη συμφωνία έχουν ήδη βάλει τις υπογραφές τους η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Δανία, η Χιλή, το Μαυροβούνιο και η Σρι Λάνκα, όμως ελπίζεται πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συγκεντρωθεί μεγαλύτερη στήριξη στο δρόμο για τη σύνοδο της Γλασκόβης.

Για παράδειγμα, αν και η Κίνα δεν ανήκει ακόμη επισήμως στην πρωτοβουλία, ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανακοίνωσε επισήμως πως η χώρα του δεν θα κατασκευάσει νέα εργοστάσια λιγνίτη στο εξωτερικό. Αν η κινεζική υπόσχεση υλοποιηθεί, το Global Energy Monitor υπολόγισε πως μεταφράζεται σε μείωση των εκπομπών κατά έως και 235 εκατ. τόνους ρύπων.

Σημειωτέον πως μια έτερη πρωτοβουλία που δρομολογήθηκε το 2017, υπό την ονομασία «Powering Past Coal Alliance», έχει ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο, καθώς επικεντρώνεται στο κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη που ήδη λειτουργούν μέχρι το 2030, ενώ προφανώς ζητά και να μην κατασκευαστούν καινούργια. Η συμμαχία μετρά 41 χώρες-μέλη και τη τάση της απολιγνιτοποίησης είναι στρατηγικό κομμάτι στην αλυσίδα της παγκόσμιας προσπάθειας που δρομολογείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας, οι ρύποι από τα εργοστάσια λιγνίτη θα πρέπει να μηδενιστούν μέχρι το 2040, ώστε να υπάρχει ελπίδα η υπερθέρμανση να παραμείνει κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου που είναι και ο στόχος.

Εκτός στόχων

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, οι στόχοι που είχαν τεθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού δεν έχουν επιτευχθεί και οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων αναμένεται, αντί να μειωθούν, να αυξηθούν κατά 16% έως το 2030, κάτι που απομακρύνει και την επίτευξη του στόχου για τη μείωση της υπερθέρμανσης.

Πάντως, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, είναι ελπιδοφόρο πως, όσο πλησιάζουμε στο ραντεβού της Γλασκόβης, νέες πρωτοβουλίες πράσινου αποτυπώματος κάνουν την εμφάνιση τους υπό την αυξανόμενη πίεση και της κοινής γνώμης που ζητά αποτελεσματικότερη δράση από τις κυβερνήσεις.

Νέες πρωτοβουλίες 

Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα ΗΠΑ και Ε.Ε. δημιούργησαν το κάλεσμα του Global Methane Pledge, που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Την πρωτοβουλία μάλιστα ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Επίσης, ιδιαίτερα φιλόδοξη είναι η συμμαχία του Beyond Oil and Gas Alliance που δημιούργησαν Δανία και Κόστα Ρίκα με στόχο το τέλος των νέων εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2050 και η οποία ήδη προσπαθεί να προσελκύσει νέα μέλη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ηλεκτρικά οχήματα – Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια – Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών
Green |

Ηλεκτρικά οχήματα: Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια - Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών

Από την Toyota κα την Ford έως τη Stellantis και την General Motors, εξαγγέλλονται νέα εργοστάσια και επενδυτικά πλάνα πολλών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και αλλού για παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών κινητήρων

Έρευνα – Κλειδί για την παγκόσμια ανάκαμψη οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια
Green |

Κλειδί για την παγκόσμια ανάκαμψη οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια

Οι πράσινες επενδύσεις μπορεί να είναι σημαντικό κομμάτι των πακέτων ανάκαμψης, να οδηγήσουν σε δημιουργία θέσεων εργασίας και θετικά οικονομικά αποτελέσματα και να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, αναφέρουν ερευνητές

Κλιματική αλλαγή – Η Ασία δυσκολεύεται να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα
Green |

Η Ασία δυσκολεύεται να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα

Στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού αντιστοιχούν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα, την ίδια ώρα η περιοχή εκτίθεται ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με φονικά επίπεδα μόλυνσης στην Ινδία ή κύματα ακραίου καύσωνα και πυρκαγιές στα δάση της Αυστραλίας

Πάρος – Αποκαρδιωτικές εικόνες μετά τον καθαρισμό βυθού – Γέμισε η ακτή σκουπίδια
Green |

Γέμισε η ακτή σκουπίδια από τον καθαρισμό βυθού στην Πάρο [Εικόνες]

Τα ευρήματα της εθελοντικής δράσης για τον καθαρισμό του βυθού στην περιοχή Βίντζι της Παροικιάς στην Πάρο είναι ανησυχητικά: από λάστιχα μέχρι αναψυκτικά και από πατάκια, καφάσια και χαλιά μέχρι ποτήρια και γυάλινα μπουκάλια από μπύρες