Απορρίφθηκε από τη βρετανική δικαιοσύνη το πρώτο αίτημα για απόδοση διπλώματος ευρεσιτεχνίας σε σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι μηχανές δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως εφευρέτες, έκρινε το δικαστήριο, υπάρχουν όμως και χώρες που διαφωνούν.

Ο Στίβεν Τάιλερ, δημιουργός συστήματος ΑΙ με την ονομασία Dabus, απευθύνθηκε στο βρετανικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας ζητώντας την κατοχύρωση πατεντών για δύο «εφευρέσεις» του συστήματος –ένα φαγητοδοχείο και έναν φακό. Επέμεινε να αποδοθούν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας όχι στον ίδιο αλλά στο Dabus, το οποίο χαρακτήρισε «μηχανή δημιουργικότητας».

Ο Τάιλερ προσέφυγε στη δικαιοσύνη όταν το Γραφείο απάντησε ότι οι πατέντες κατοχυρώνονται αποκλειστικά σε φυσικά πρόσωπα. Έχασε στην πρώτη δίκη και τώρα έχασε και στην έφεση.Το εφετείο απέρριψε την προσφυγή του με δύο ψήφους κατά και μία υπέρ, αναφέρει το BBC.

«Μόνο οι άνθρωποι μπορούν να έχουν δικαιώματα. Οι μηχανές όχι. Οι πατέντες είναι θεσμικά δικαιώματα και μπορούν να αποδοθούν μόνο σε ανθρώπους» γράφει στην απόφαση η πρώτη δικαστής. «Κατά την κρίση μου είναι σαφές ότι, σύμφωνα με τη συστηματική ερμηνεία του νόμου του 1977, μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να είναι ΄εφευρέτης’» συμφώνησε ο δεύτερος δικαστής.

Αντίθετα, ο τρίτος έκρινε ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας δεν χρειάζεται να κατονομάζουν τον εφευρέτη. Επισήμανε πάντως ότι το όλο θέμα θα είχε λυθεί αν ο Τάιλερ είχε δηλώσει τον εαυτό του ως εφευρέτη και δεν είχε την «εμμονή» να αποδίδει τις εφευρέσεις στο Dabus.

Ο Τάιλερ υπέβαλε αντίστοιχα αιτήματα σε άλλες χώρες. Τον Ιούλιο δικαιώθηκε από δικαστήρια στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική.

Σημαντικότερη ωστόσο είναι η απόφαση της δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μιας από τις σημαντικότερες αγορές παγκοσμίως. Το αίτημα του Τάιλερ απορρίφθηκε πρωτοδίκως και το ίδιο έγινε κατά την εκδίκαση της έφεσης. Το εφετείο έκρινε ότι δεν έχει έρθει η ώρα για αναμόρφωση του νομικού καθεστώτος, όπως ζητά ο Τάιλερ και ορισμένοι ειδικοί.

«Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, μπορεί να έρθει η μέρα που η τεχνητή νοημοσύνη φτάνει σε ένα επίπεδο που ενδέχεται να συμμορφώνεται με την αποδεκτή ερμηνεία της εφευρετικότητας. Όμως αυτή η ώρα δεν έχει έρθει ακόμα, και αν τελικά έρθει εναπόκειται στο Κογκρέσο να αποφασίσει αν θέλει να επεκτείνει τη νομοθεσία για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας», τονίζεται στην απόφαση του αμερικανικού εφετείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί