Οι ηγέτες της Ευρώπης χρειάζονται μια ενεργειακή παρέμβαση. Οι παράγοντες που προκάλεσαν τριπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου της ηπείρου, εκτοξεύοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στο ταβάνι, δεν εξαφανίζονται. Ωστόσο, η επίλυση του προβλήματος απαιτεί την εξεύρεση τρόπων για τη χρήση λιγότερης ενέργειας, όχι απλώς την χρήση άλλων πηγών.

Η τρέχουσα κρίση αποκάλυψε τα τρωτά σημεία χωρών όπως η Βρετανία και η Ιταλία, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προσπαθήσει να αποτρέψει τα μελλοντικά προβλήματα επιταχύνοντας τα σχέδιά του για τετραπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής παραγωγής έως το 2030. Αλλά η τελευταία κρίση επιδεινώθηκε από μια περίοδο χαμηλών ταχυτήτων ανέμου. Η αύξηση στην αποθήκευση αερίου θα είναι ένα ανάδρομο βήμα, ενώ η ανάπτυξη νέων τρόπων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα πάρει χρόνο. Η κατασκευή περισσότερων πυρηνικών σταθμών δεν θα συμβάλει στην ενέργεια πριν το 2030.

Μια εναλλακτική προσέγγιση είναι η εστίαση στη μείωση της ζήτησης. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο πληθυσμός και η οικονομική ανάπτυξη σημαίνει ότι ο κόσμος θα μπορούσε να απαιτήσει πάνω από 600 exajoules [1018  joule] (EJ) ενέργειας έως το 2050. Αυτό ισοδυναμεί με 14 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου και μια σημαντική αύξηση από τα 412 EJ που κατανάλωσε ο πλανήτης το 2020. Ακόμη και με την συνεχή κατασκευή ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών, το ποσό αυτό ενέργειας συνεπάγεται συνεχή χρήση ορυκτών καυσίμων.

Εκεί έρχεται η ενεργειακή απόδοση. Ο IEA (Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας) υπολογίζει ότι για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2050, η συνολική κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να συρρικνωθεί σε 344 EJ. Το μερίδιο του λέοντος σε αυτό το μισό της ζήτησης μπορεί να επιτευχθεί κάνοντας τα εργοστάσια παραγωγής, τα οχήματα και συγκεκριμένα τα κτίρια να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Το μεγαλύτερο κομμάτι της μείωσης είναι η μετασκευή κτιρίων, για παράδειγμα αντικαθιστώντας λέβητες αερίου με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας.

Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα διευκολύνει τον τρέχοντα πανικό στο φυσικό αέριο. Αλλά η γρήγορη δράση θα ξεκινούσε τουλάχιστον για να αποτρέψει μελλοντικές ελλείψεις. Όπως επισημαίνει ο IEA, η βελτίωση της αποδοτικότητας είναι ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.

Εταιρείες όπως ο γαλλικός κολοσσός Schneider Electric αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων εταιρεία Enel της Ιταλίας έχουν μεγάλες επιχειρήσεις που συμβουλεύουν εταιρείες για τον τρόπο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, όπως η βρετανική SDCL και η γαλλική Tikehau Capital, συμβουλεύουν για την αναβάθμιση έργων. Αλλά οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να εστιάσουν την προσοχή στην αποτελεσματικότητα. Είναι μια πιο παραγωγική εναλλακτική λύση στην αγωνία για την προσφορά.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners