Συλλογική δράση με μακροπρόθεσμο πλάνο από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ζήτησε, σε σημερινές δηλώσεις του στην εφημερίδα «La Repubblica», ο επικεφαλής της Ιταλικής ενεργειακής ΕΝΙ.

«Η Ευρώπη χρειάζεται αυτό που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα, ένα δομημένο και μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχέδιο ασφάλειας» επεσήμανε ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, καθώς τίθεται θέμα ασφαλείας τόσο για τις βιομηχανίας και την αγορά όσο και για τους ίδιους τους καταναλωτές.

Εξάλλου, οι τιμές έχουν ήδη πάρει για τα καλά την ανιούσα σε όλες τις χώρες, χωρίς να έχουμε καν μπει στην κρίσιμη χειμερινή περίοδο. Και όπως σχολίασε ο επικεφαλής της ΕΝΙ, αν και δεν θεωρεί πως θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας και ελλείψεων σε φυσικό αέριο, είναι απολύτως βέβαιο «πως θα κοστίζει πολύ πιο ακριβά»!

Σύμφωνα με τον κ. Ντεσκάλτσι, το πρόβλημα ξεκινά βέβαια από το γεγονός πως η Ε.Ε. εισάγει σχεδόν όλο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που χρειάζεται, άρα παραμένει εξαρτημένη από τα επίπεδα προσφοράς από ξένους.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια η εξάρτηση της έχει να κάνει με τη Ρωσία και την Gazprom, η οποία όπως γνωρίζουμε καλύπτει τις υποχρεώσεις της, αλλά έχει αρνηθεί να αυξήσει τη ροή με το επιχείρημα πως χρειάζεται να αυξήσει τα εγχώρια ρωσικά αποθέματα που έχουν μειωθεί λόγω του βαρύ περσινού χειμώνα.

Πρόκειται για ένα επιχείρημα που δεν πείθει πολλούς, οι οποίοι μάλλον συμφωνούν με τη θεωρία πως η Μόσχα δημιουργεί τεχνητή κρίση με εκτόξευση των τιμών για να πιέσει το Βερολίνο να εγκρίνει το πολιτικά αμφιλεγόμενο έργο του αγωγού Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Και η αλήθεια είναι πως σε δηλώσεις τους Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι με τη λειτουργία του Nord Stream 2 η διαθεσιμότητα φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη θα αυξηθεί!

Σημειωτέον πως την παρέμβαση της Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει η Ισπανία ζητώντας συντονισμένη δράση, ώστε να υποστηριχτούν τα κράτη μέλη να διαχειριστούν την εκτίναξη των τιμών.

Επίσης, πριν λίγες ημέρες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, κάλεσε την Ευρώπη να αντιδράσει και να διασφαλίσει πως τα ενεργειακά αποθέματα της θα τροφοδοτούνται από πολλαπλούς προμηθευτές για να ενισχύσει και τη διαπραγματευτική δυνατότητα των κρατών μελών, ώστε να συγκρατούνται οι τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή