Ένας άνθρωπος, δυστυχώς, έχασε τη ζωή του από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, στο Αρκαλοχώρι, το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο ιερός ναός του Προφήτη Ηλεία στο Αρκαλοχώρι κατέρρευσε πλήρως και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνδρας ο οποίος εκτελούσε εργασίες στο σημείο και καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια.

Ο άνδρας, αφού απεγκλωβίστηκε από τους άνδρες της Πυροσβεστικής, παρελήφθη από το ΕΚΑΒ.

Όπως επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Μίνωα – Πεδιάδας, Ιωάννης Δρακάκης, πρόκειται για εργάτη, ο οποίος εκτελούσε εργασίες αναστήλωσης στον Προφήτη Ηλία.

Στο σημείο βρίσκονταν και άλλοι εργάτες, οι οποίοι όμως ήταν έξω από τον ιερό ναό και δεν φαίνεται να υπέστησαν κάποιον τραυματισμό, σύμφωνα πάντα με την κρατική τηλεόραση.

Το τοπικό μέσο cretalive.gr μετέδωσε τη στιγμή του απεγκλωβισμού του.

Τουλάχιστον εννιά τραυματίες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ενημέρωση από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου υπάρχουν εννά τραυματίες από το σεισμό.

Δύο εξ αυτών, άνδρες ενήλικες, με κατάγματα θα διαμομισθούν με ασθενοφόρα στο Ηράκλειο.

Πηγή: cretalive.gr

Κλείνουν σχολεία

Κλείνουν με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι, το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, Λύκεια και κάθε σχολική δομή στα όρια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου κλείνουν, μέχρι να εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

Πολλές ζημιές σε κτίρια

Μέχρι στιγμής στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος.

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ στο νησί μεταβαίνει και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και τοπικά μέσα, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά σε ολόκληρο το νησί, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως η Σαντορίνη.

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία καθώς έχουν σημειωθεί  δύο δονήσεις, 3,8 και 4,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Μανώλη Φραγκάκης, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει.

Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του.

Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων. Επί ποδός βρίσκονται όλες οι Αρχές, εστιάζοντας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις ναών.

Παπαζάχος: Δύσκολη θα είναι η εβδομάδα

Ο Καθηγητής Κ. Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολλών μετασεισμών στην Κρήτη κάνοντας λόγο για δύσκολη εβδομάδα.

Η περιοχή έχει αρκετά μελετημένα ρήγματα, ωστόσο σπάνια δίνουν δραστηριοποίηση. Αυτοί οι σεισμοί είναι πολύ σπάνιοι, γίνονται ανά εκατοντάδες χρόνια, εξήγησε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε καν ξέρουμε πότε έγινε ο προηγούμενος στην περιοχή».

«Απλά η περιοχή έβραζε από τα τέλη Μαΐου» πρόσθεσε, δηλώνοντας σε κάθε περίπτωση πως η σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε είναι η υψηλότερη δυνατή που μπορεί να υπάρξει, επομένως δεν υπάρχει φόβος να επακολουθήσει νέος μεγαλύτερος σεισμός στο σημείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα