Ο γερμανικός λαός «μίλησε» στις εκλογές της Κυριακής και σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές της εκλογικής μάχης-θρίλερ, μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Bundestag, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα «Η Αριστερά» πέφτει στο 4,9%.

Αλλά πέρα από τη «μεγάλη ιστορία», το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, υπάρχει μια σειρά από μικρότερες «ιστορίες».

Το BBC ξεχωρίζει επτά πράγματα που μάθαμε από τις γερμανικές εκλογές.

1. Η διάσπαση των γενεών

Τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις, αλλά αν δούμε τα δεδομένα των ηλικιών των ψηφοφόρων, εμφανίζεται μια ενδιαφέρουσα τάση.

Οι ψηφοφόροι κάτω των 30 ετών προτιμούσαν τους Πράσινους, στα αριστερά (22%), και τους φιλελεύθερους του FDP (20%) στα δεξιά, με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με το exit poll του Forschungsgruppe Wahlen.

Αντίθετα, οι άνω των 60 ετών, ψήφισαν την κεντροαριστερά (35%) και την κεντροδεξιά (34%). Μόνο το 9% ψήφισε τους Πράσινους και το 8% το FDP.

Επειδή όμως το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος είναι μεγαλύτερων ηλικιών, τα μεγάλα κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις.

2. Απέτυχε ο πρώην επικεφαλής της «ΕΥΠ»

Ένας πρώην επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών που κατέβηκε στον πολιτικό στίβο ως αμφιλεγόμενος δεξιός, απέτυχε στην προσπάθειά του να μπει στο κοινοβούλιο. Ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν ήταν υποψήφιος για τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά στην άκρα δεξιά του κόμματος.

Μέχρι το 2018 διοικούσε την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν εξέφρασε αμφιβολίες περί της ύπαρξης ακροδεξιάς βίας στην πόλη Κέμνιτς.

Σε αυτές τις εκλογές ήταν υποψήφιος στη Θουριγγία, ένα από τα κρατίδια στην ανατολική Γερμανία όπου το ακροδεξιό AfD είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Ο κ. Μάασεν υποστήριζε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες έπρεπε να κινηθούν πιο δεξιά, μακριά από τις κεντρώες πολιτικές της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ – ειδικά για τη μετανάστευση.

Αλλά οι ψηφοφόροι πείστηκαν, κι έτσι κατέλαβε την τρίτη θέση στην εκλογική του περιφέρεια πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες και το AfD.

3. Στη βουλή… μειονοτικοί της Δανίας

Οι μαθητές στο μάθημα της ιστορίας του 19ου αιώνα μπορεί να θυμούνται – αμυδρά – την ερώτηση Schleswig -Holstein*. Έγινε υπόμνημα για ένα φρικτά περίπλοκο διπλωματικό δίλημμα.

Τώρα, το Schleswig (Σλέσβιχ), είναι ξανά στο παιχνίδι μετά τις γερμανικές εκλογές. Το κόμμα που εκπροσωπεί τη μειονότητα της Δανίας και της Φριζίας στη Γερμανία, μπήκε στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά από περίπου 70 χρόνια.

Το SSW (το γερμανικό του όνομα σημαίνει η Ένωση Ψηφοφόρων του South Schleswig) θα κατέχει μία μόνο έδρα. Πήρε 0,1% της συνολικής ψήφου, αλλά απαλλάσσεται από το κανονικό όριο 5% για εκπροσώπηση στη Μπούντεσταγκ, επειδή αντιπροσωπεύει μια εθνική μειονότητα.

* Ο Λόρδος Πάλμερστον είπε το περίφημο: «Μόνο τρεις άνθρωποι το κατάλαβαν: ο πρίγκιπας σύζυγος, ο οποίος είναι νεκρός, ένας Γερμανός καθηγητής, που έχει τρελαθεί και εγώ, που τα έχω ξεχάσει όλα».

Αυτό είναι το πώς μπορείτε να αισθανθείτε αφού διαβάσετε για τον αριθμό των πιθανών συνασπισμών που θα μπορούσαν να κυβερνήσουν τη Γερμανία.

4. Λογοκλοπή και πολιτική

Οι κατηγορίες για λογοκλοπή αμαύρωσαν τις πιθανότητες της υποψήφιας των Πρασίνων για καγκελάριο, Αναλένα Μπέρμποκ. Αλλά μια άλλη γυναίκα πολιτικός που αντιμετώπισε επίσης κατηγορίες για λογοκλοπή σημείωσε μια εκπληκτική νίκη.

Η Φραντσίσκα Γκίφεϊ, του SPD, στην πραγματικότητα είχε αποσύρει το διδακτορικό της επειδή διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει λογοκλοπή μέρος της διδακτορικής της διατριβής.

Παρ ‘όλα αυτά, είναι τώρα η νεοεκλεγμένη δήμαρχος του Βερολίνου – η πρώτη γυναίκα που κυβερνά τη γερμανική πρωτεύουσα. Το κόμμα της νίκησε τους Πράσινους, με επικεφαλής την Μπετίνα Τζάρας, με 21,4% σε 18,9%.

5. Ο γρίφος της απαλλοτρίωσης

Εκτός από τις ομοσπονδιακές εκλογές, πραγματοποιήθηκε επίσης δημοψήφισμα στο Βερολίνο σχετικά με τις απαλλοτριώσεις ακινήτων και τη δημιουργία περισσότερων κοινωνικών κατοικιών.

Περίπου το 56% ψήφισε υπέρ της απαλλοτρίωσης των ακινήτων των μεγάλων ιδιοκτητών (περισσότερες από 3.000 κατοικίες) από το δημόσιο, ενώ το 39% ήταν αντίθετο.

Τα αυξανόμενα ενοίκια αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στο Βερολίνο: μια διαδικτυακή πύλη ακινήτων υπολόγισε ότι τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 42% την πενταετία έως το 2020.

Η εκλεγμένη δήμαρχος Γκίφεϊ δήλωσε ότι είναι αντίθετη με τις απαλλοτριώσεις, αλλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό.

6.  Θα υπάρχουν αρκετές θέσεις – κυριολεκτικά – στη Bundestag;

Με 735 έδρες, αυτό το γερμανικό κοινοβούλιο φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο από ποτέ. Αλλά λόγω του γερμανικού εκλογικού συστήματος, κανείς – ούτε καν οι εκλογικές αρχές – δεν ήξεραν πόσο μεγάλο θα ήταν.

Ο πρώτος νικητής σε κάθε εκλογική περιφέρεια παίρνει μια θέση: υπάρχουν 299 από αυτούς. Άλλες 299 θέσεις προορίζονται για τις λίστες των κομμάτων στα 16 ομόσπονδα κρατίδια ή Bundesländer. Οι ψηφοφόροι κατατάσσουν τους υποψηφίους κατά σειρά προτίμησης.

Αυτοί όμως έιναι μόνο 598, οπότε από πού προέρχονται οι επιπλέον 137 θέσεις;

Εδώ μπαίνουν στο προσκήνιο οι ψήφοι δεύτερης προτίμησης, με βάση τον πληθυσμό σε κάθε πολιτεία και τον αριθμό των ψήφων που παίρνει το δεύτερο κόμμα σε κάθε μία από αυτές.

Έχετε μπερδευτεί ακόμα; Θα έπρεπε…..

Τα κόμματα πρέπει να έχουν το ελάχιστο ποσοστό ψήφων 5% ή να κερδίσουν τρεις έδρες εκλογικής περιφέρειας, για να μπουν στο κοινοβούλιο.

Έτσι, το αριστερό κόμμα, Die Linke, κατάφερε και εισήλθε στη βουλή. Το ποσοστό ψήφων του μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ από τις προηγούμενες εκλογές, το 2017, από 9,2% σε 4,9%. Ωστόσο, οι τρεις εκλογικές περιφέρειες που κέρδισε, στο Βερολίνο και τη Λειψία, το έσωσαν από την πολιτική λήθη σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

7. Κόκκινη παλίρροια στα ανατολικά και o Λάσετ χάνει το… σπίτι του

Μια απόδειξη του πόσο καλά πήγαν οι Σοσιαλδημοκράτες, είναι και το ότι κέρδισαν ακόμη και την παλιά εκλογική περιφέρεια της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατείχε την έδρα στο Μέκλενμπουργκ – Δυτική Πομερανία από το 1990, τις πρώτες ομοσπονδιακές εκλογές μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Εκεί καταγράφηκε μια συμβολική ήττα για τον διάδοχό της ως κεντροδεξιό υποψήφιο για καγκελάριο, τον Αρμίν Λάσετ. Μετά από μια προεκλογική εκστρατεία γεμάτη γκάφες, δεν κατάφερε να κερδίσει μια εκλογική περιφέρεια στην πατρίδα του, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι έξω από το κοινοβούλιο – θα μπει στη Μπούντεσταγκ σε θέση λίστας – αλλά δείχνει το βάθος και το εύρος των αμφιβολιών των ψηφοφόρων για τον ίδιον.

8. Γιατί οι εκλογές διεξήχθησαν την ίδια μέρα με τον Μαραθώνιο του Βερολίνου;

Το ίδιο συνέβη και το 2017. Λυπούμαστε, δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό…

Πηγή BBC

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα