Θα διαγράψουν τις Σεϋχέλλες, την Ντομίνικα και την Ανγκουίλα από τη λεγόμενη «μαύρη λίστα» της ΕΕ με τους φορολογικούς παραδείσους οι υπουργοί Οικονομικών της ένωσης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Reuters. Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έγινε δεκτό αντίστοιχο αίτημα του Παναμά.

Ο κατάλογος αυτός δημιουργήθηκε το 2017 για να καταπολεμηθεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Περιοδικά επικαιροποιείται για να προστεθούν ή να αφαιρεθούν από αυτόν περιοχές, ανάλογα με την πορεία των φορολογικών τους μεταρρυθμίσεων.

Οι ειδικοί της ΕΕ επί φορολογικών θεμάτων σύστησαν να αφαιρεθούν από τη λίστα οι Ντομίνικα, Ανγκουίλα και Σεϋχέλλες, κυρίως διότι δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν σε συμπληρωματική αξιολόγηση των φορολογικών τους συστημάτων από κοινού με το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς, κορυφαίο διεθνή φορέα για τη φοροδιαφυγή.

Οι τρεις αυτές περιοχές αναμένεται να μετακινηθούν στη λεγόμενη «γκρίζα λίστα» της ΕΕ με χώρες που έχουν δεσμευθεί σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις «ανάλογα με την έκβαση της συμπληρωματικής αξιολόγησης», σύμφωνα με το ένα από τα έγγραφα που επικαλείται το Reuters. Η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στις 5 Οκτωβρίου. Οι χώρες που περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους για τις συναλλαγές τους με την ΕΕ.

Εάν εγκριθούν οι προτεινόμενες αλλαγές, η επικαιροποιημένη ‘«αύρη λίστα» θα περιλαμβάνει 9 περιοχές: Αμερικανική Σαμόα, Φίτζι, Γκουάμ, Παλάου, Παναμά, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, αμερικανικές Παρθένες Νήσους και Βανουάτου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή