Ανοιχτό άφησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, το ενδεχόμενο για περαιτέρω παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στο μέτωπο των ανατιμήσεων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην αγορά, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τα μέλη του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με θέμα τις ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο κξ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν διαρκώς την εξέλιξη των τιμών και αν χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις, εφόσον και τα οικονομικά του κράτους το επιτρέπουν, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το πράξει.

Ο ίδιος απέδωσε τις ανατιμήσεις, μεταξύ άλλων, στις επιβαρύνσεις που δημιουργεί η διαδικασία ενεργειακής μετάβασης, αλλά και στην ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης που ακολούθησε το άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημία, εκτιμώντας ότι ο παράγοντας αυτός έχει παροδικό χαρακτήρα και αναμένεται αποκλιμάκωση μέχρι τα τέλη του έτους.

Μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ προτείνει το ΕΕΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογράμμισε την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, προτείνοντας συγκεκριμένα τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, αλλά και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τον καφέ.

Αναφερόμενος, δε, στο μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, επεσήμανε ότι η παρέμβαση αυτή αφορά τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ρεύμα μεσαίας ή και υψηλής τάσης, ανάλογα με τις δραστηριότητες τους.

Έλλειψη ρευστότητας και διαγραφή κορωνο-χρεών

Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. ανέδειξε, παράλληλα, το μείζον ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας και του αποκλεισμού του 85% των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό, προτείνοντας την αύξηση των κρατικών εγγυήσεων για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων στη χρηματοδότηση.

Επανέλαβε, ακόμη, το αίτημα της επιμελητηριακής κοινότητας για διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και απειλούν σοβαρά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ ανέδειξε και τα θέματα του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου.

Επιπλέον, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο γενικός γραμματέας του Ε.Ε.Α., Δημήτρης Γαβαλάκης έθεσε το ζήτημα των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού, αναφερόμενος ειδικά στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ενώ εστίασε και στα κίνητρα για συνέργειες και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.

Ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, Γιώργος Ζηκόπουλος, εκπροσωπώντας τον κλάδο των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, αναφέρθηκε στο θέμα των «μαύρων» ιδιαίτερων και πρότεινε λύσεις για την αντιμετώπισή του, ενώ το μέλος του ΔΣ του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Λώλος, υπογράμμισε την ανάγκη κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες