Το «πράσινο» φως στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να προκηρύξει διαγωνισμό για την είσοδο επενδυτών στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε χθες αργά το βράδυ η ΡΑΕ η οποία όπως έκανε γνωστό κατόπιν «στενής συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ολοκλήρωσε την ενδελεχή εξέταση των μείζονος σημασίας θεμάτων που άπτονται του πλαισίου υλοποίησης του εμβληματικού έργου της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής από την «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ». Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την κατά 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που τρέχει το έργο ύψους 1 δις. ευρώ για το υποβρύχιο καλώδιο της διασύνδεσης του συστήματος ηλεκτροδότησης του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς.

Όπως αναφέρει η ΡΑΕ: «Αναλυτικότερα, κατόπιν αξιολόγησης (α) της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ της «ΑΔΜΗΕ Α.Ε.» και της θυγατρικής της εταιρείας «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ» αλλά και (β) του σχεδίου Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της δεύτερης, η Αρχή απέστειλε στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε. συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί ειδικών διατάξεων και όρων που επιβάλλεται να επικαιροποιηθούν, ώστε να συνάδουν με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής και της ΡΑΕ αλλά και να ανταποκρίνονται στο τρέχον καθεστώς υλοποίησης του έργου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., ο ΑΔΜΗΕ πρόκειται να προχωρήσει, κατόπιν συνεργασίας με χρηματοοικονομικό σύμβουλο, στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διάθεση ποσοστού μειοψηφίας της «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION». Το πακέτο των μετοχών, αξίζει να σημειωθεί όπως και το περιεχόμενο πρόσκλησης πέραν της τεχνικοοικονομικής προετοιμασίας που κάνει ο σύμβουλος, θα συνδιαμορφωθεί από τον Διαχειριστή, τη ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από περίπου τρία με τέσσερα χρόνια στα πλάνα των αρμοδίων αρχών ήταν να διατεθεί πακέτο μετοχών 40%, ωστόσο στην παρούσα φάση το ποσοστό, λένε πηγές της αγοράς, θα είναι χαμηλότερο. Επιπροσθέτως η κινεζική State Grid, που είναι και μέτοχος στον ΑΔΜΗΕ με 24% είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να εισέλθει και στην «ΑΡΙΑΔΝ». Πάντως πηγές θέλουν τον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, να θέτει όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής χωρίς κανέναν αποκλεισμό αλλά και χωρίς δικαίωμα πρώτης προτίμησης.

Ο Διαχειριστής αναμένεται να ξεκινήσει roadshows για την προσέλκυση επενδυτών, με όλες τις ενδείξεις να οδηγούν σε στόχευση funds που θα χρηματοδοτήσουν το έργο και ταυτόχρονα θα αμείβονται με μέρος των τελών μεταφοράς, βάσει της σύμβασης παραχώρησης ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και την ΑΡΙΑΔΝΗ.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική είναι διασφαλισμένο από ΕΣΠΑ, τράπεζες και ιδία κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ. Η είσοδος επενδυτών αναμένεται να ωφελήσει το σκέλος της χρηματοδότησης από τον ίδιο τον Διαχειριστή.

Ως προς το χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών αυτές αναμένονται στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια