Οι Γερμανοί Πράσινοι ήταν εδώ και χρόνια παράδειγμα για τους Γάλλους Οικολόγους που ήταν μονίμως εσωτερικά διασπασμένοι. Και να, που για πρώτη φορά η προσπάθεια συσπείρωσης απέδωσε καρπούς και αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Γιανίκ Ζαντό.

Ευρωβουλευτής, πρώην ακτιβιστής της Greenpeace, είχε διαρκή στόχο τη συσπείρωση της αριστεράς. Ο Ζαντό κέρδισε, αν και με μικρή πλειοψηφία, το δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών στους Οικολόγους που έληξε χθες, λαμβάνοντας έτσι το χρίσμα για να οδηγήσει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης χρονιάς.

Αντίπαλός του η άκρως ριζοσπαστική οικονομολόγος Σαντρίν Ρουσώ. Διαφορά μόλις 2000 ψήφοι στο σύνολο των 122.000 εκλογέων. Δεν είναι πολλοί, αλλά η Ρουσώ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Ζαντό στον αγώνα του για την προεδρία, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο για το κόμμα.

Στόχος η Αν Ινταλγκό

Ελεύθερος πλέον ο Ζαντό θα πρέπει να αποδείξει τις συσπειρωτικές του ικανότητες. Με μόνο 6% στις δημοσκοπήσεις ο  δρόμος θα είναι μακρύς  για τον Ζαντό και η συσπείρωση της αριστεράς αναγκαία.

Πρώτος στόχος η Δήμαρχος των Παρισίων Αν Ινταλγκό που βιάστηκε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα της με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών, προβάλλοντας μονίμως τις οικολογικές της θέσεις.  Συγκεντρώνει 7% αλλά με καθοδική τάση, σε συνδυασμό με τη μεγάλη δυσαρέσκεια των Παριζιάνων για τη σχετική εγκατάλειψη της πρωτεύουσας. Συζητείται ήδη προσεχή συνάντηση του Ζαντό με τον Ολιβιέ Φορ, Γενικό Γραμματέα των Σοσιαλιστών που προώθησε την Ινταλγκό. Θα πεισθεί άραγε η Δήμαρχος να υποχωρήσει;  Μάλλον δύσκολο.

Στους ανυπότακτους, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν κυριαρχεί με ένα 13%. Δύο φορές πιο δύσκολη μια δική του υποχώρηση. Στον Ζαντό απομένει να βρει τη χρυσή τομή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα