Από την ερχόμενη εβδομάδα και… βάλε θα ξεκινήσουν τελικά οι επίσημες διερευνητικές συνομιλίες των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους (FDP) για τη δυνατότητα επίτευξης κυβέρνησης συνασπισμού, αν και στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις έχουν ήδη φουντώσει.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι διαφορές που έχουν οι νικητές των εκλογών με τα δύο έτερα κόμματα που φιγουράρουν ως η καλύτερη επιλογή για το σχηματισμό νέας γερμανικής κυβέρνησης, αλλά καταρχάς το χάσμα που υπάρχει μεταξύ Πρασίνων και FDP. Δεν είναι τυχαίο πως μεταξύ των δύο ξεκίνησαν ήδη από χθες προκαταρκτικές διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν, αν μπορούν καταρχάς να τα βρουν μεταξύ τους, πριν καταλήξουν να συμπληρώσουν είτε τους Σοσιαλδημοκράτες είτε τη Χριστιανική Ένωση στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Προτεραιότητα στις διαβουλεύσεις Πρασίνων-FDP

Δεν υπάρχει αμφιβολία, εξάλλου, ότι FDP και Πράσινοι αποτελούν το πλέον ασύμβατο, φαινομενικά ζευγάρι, οπότε αν δεν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τους και διάθεση συμβιβασμού σε κάποια βασικά θέματα είναι δύσκολο η όλη διαδικασία να προχωρήσει.

«Εκτιμώ ότι οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα ή και αργότερα» δήλωσε, μιλώντας στο Reuters, ο στενός σύμβουλος του υποψήφιου κεντροαριστερού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, Βόλφγκανγκ Σμιντ.

Αρχικά ο κ. Σολτς είχε δηλώσει πως επιθυμεί να ξεκινήσει συνομιλίες άμεσα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, με κάθε ένα από τα κόμματα χωριστά, πριν καθίσουν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι. Εξέφρασε δε, την ελπίδα πως θα επιτευχθεί συμφωνία SPD-FDP-Πρασίνων πριν τα Χριστούγεννα. Όμως, προφανώς οι «μικροί» θέλησαν πρώτα να μιλήσουν μεταξύ τους, κάτι που βέβαια προκάλεσε κάποια ειρωνικά σχόλια για το SPD από την πλευρά των συντηρητικών κομμάτων, που ανέβασαν το θερμόμετρο.

«Δεν υπάρχει θέμα αν θέλουν να συνεννοηθούν πρώτα μεταξύ τους εκείνοι, με τους οποίους εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε», ήταν το σχετικό σχόλιο του Όλαφ Σολτς.

Πάντως, η διαπραγματευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών έχει ήδη στηθεί και περιμένει. Θα αποτελείται δε, συνολικά από έξι άτομα με επικεφαλής τον ίδιο τον Σολτς και τους δύο συμπροέδρους του κόμματος, την Σάσκια Έσκεν και τον Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.

Με δυσκολία κρατιέται η ενότητα στη Χριστιανική Ένωση

Την ίδια ώρα στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης βγήκαν ήδη… μαχαίρια, παρά την προσπάθεια των δύο αδελφών κομμάτων να κρατήσουν την ψυχραιμία τους ελπίζοντας ότι, αν ο Σολτς αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση, μπορεί τελικά να του «κλέψουν» την Καγκελαρία μέσα από τα χέρια του.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών χθες, αλλά και στη συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστινανικής Ένωσης σήμερα το πρωί, το κλίμα ήταν βαρύ, όμως παρά την επικριτική διάθεση πολλών στελεχών κυρίως προς το πρόσωπο του Άρμιν Λάσετ, προσπάθησαν να κρατήσουν τα πράγματα υπό έλεγχο, περιμένοντας να δουν τελικά τι θα πετύχουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί, τουλάχιστον για την ώρα, η ενότητα, η ηγεσία αποφάσισε να κρατήσει τον Ραλφ Μπρινκχάους ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, αν και ο όρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών του Μάρκους Ζέντερ ήταν να παραιτηθεί(!) από τη θέση του μετά από επτά μήνες, αντί να εκτίσει ολόκληρη θητεία.

Πάντως, το μήνυμα που προέκυψε από τις συναντήσεις ήταν σαφές: Αν ο Λάσετ δεν καταφέρει να γίνει Καγκελάριος, άρα να σχηματίσει αυτός κυβέρνηση, θα πρέπει να παραιτηθεί, ανοίγοντας από τώρα το δρόμο για παρασκηνιακές ζυμώσεις στους κόλπους των δύο αδελφών συντηρητικών κομμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης