Το «Πρώτα η Ευρώπη» του Μακρόν ενοχλεί τις ΗΠΑ – Και κάποιους εταίρους…

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιδιώκει να οδηγήσει την ΕΕ προς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που ακολουθεί ως σήμερα, με τη χώρα του στη θέση του «οδηγού». Όπως δείχνει, όμως, και η ανάλυση του Bloomberg, αυτό δεν θα είναι εύκολο.

Το «Πρώτα η Ευρώπη» του Μακρόν ενοχλεί τις ΗΠΑ – Και κάποιους εταίρους…

Εγγραφείτε στο OT Newsletter για την καθημερινή σας ενημέρωση με ειδήσεις από την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις αγορές και τα διεθνή.

* indicates required

Εμμονή στη «στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης». Έντονη δυσφορία για τη συμφωνία AUKUS που υπέγραψαν ΗΠΑ-Βρετανία και Αυστραλία. Αντίποινα με την υποβάθμιση της πρώτης συνόδου του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ. Συμφωνία με την Ελλάδα για εξοπλισμούς και προώθηση του ευρωπαϊκού σκέλους, ακόμη και εντός του ΝΑΤΟ – το οποίο, πριν από δύο χρόνια, χαρακτήρισε ως «εγκεφαλικά νεκρό». Και πολλά ακόμη.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη ο πρωταγωνιστής όλων των παραπάνω, ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα. «Πρέπει να αντιδράσουμε και να δείξουμε πως έχουμε την ισχύ και τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», πρόσθεσε.

Αντιδράσεις και σκεπτικισμός

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν, όπως είναι προφανές και αναμενόμενο, την προσοχή και τις αντιδράσεις πολλών. Τροφοδότησαν δε μια σειρά σχολίων, με αντικρουόμενες απόψεις.

«Αξιωματούχοι και διπλωμάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζουν να ενοχλούνται με τους Γάλλους», σημειώνει στη σχετική ανάλυσή του το Bloomberg. Και συνεχίζει: «Αυτό το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν ως στρατηγική του Εμανουέλ Μακρόν για το “Πρώτα η Ευρώπη” – με σκοπό να καταστήσει την ΕΕ πιο ανεξάρτητη από την Ουάσιγκτον σε ζητήματα άμυνας και στον τομέα των ευαίσθητων τεχνολογιών – προκαλεί ανησυχία σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ και υπονομεύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη Δύση ώστε να δοθεί μια κοινή απάντηση στην άνοδο της Κίνας».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η αντίδραση είναι πιο εμφανής και έντονη στην ανατολική Ευρώπη, όπου αρκετές χώρες βλέπουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως «ασπίδα προστασίας» απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Υπάρχουν, όμως, και στη δυτική Ευρώπη εκείνοι που έχουν έντονες επιφυλάξεις.

Το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι το εξής: Πόσο μακριά θα πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ στην ενσωμάτωση με τις ΗΠΑ των εφοδιαστικών αλυσίδων της και της άμυνάς της και ως πού πρέπει να φτάσει αναπτύσσοντας τις δικές της ικανότητες;

Διχασμός και στην Κομισιόν

Η απάντηση δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη. Ειδικά καθώς στρατόπεδα υπάρχουν και εντός της Κομισιόν, όπου τις απόψεις Μακρόν φαίνεται να υποστηρίζουν η πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν – όχι όμως και όλοι οι υπόλοιποι.

Και ακόμη περισσότερο τη στιγμή που στη Γερμανία – χωρίς την οποία είναι φανερό πως δεν γίνεται τίποτα – επικρατεί πολιτική και κυβερνητική αβεβαιότητα, μετά τις εκλογές.

Υπάρχει, όμως, ένας ακόμη άγνωστος: Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να το φτάσει ο ίδιος ο Μακρόν, για τον οποίο πολλοί υποψιάζονται πως έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2022 και τους αντιπάλους του.

Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433