«Με στόχο το ελληνικό Δημόσιο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση του προγράμματος ενεργειακής απόδοσης και να γίνει υπόδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος εντείνει τις προσπάθειές του για την υλοποίηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων «Ηλέκτρα». Αυτό τόνισε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, σχετικά με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».
Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα αφορά την κύρωση κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.
Όπως υπογράμμισε η κ. Σδούκου, σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής που έγινε το 2011 σε κτίρια του ελληνικού Δημοσίου και των φορέων του, αποκαλύπτεται ότι:
– Σε σύνολο 100.000 κτιρίων που είναι αμιγώς του ελληνικού Δημοσίου και, είτε τα λειτουργεί το ίδιο, είτε τα ενοικιάζει και υπάρχει μικτή χρήση, μόλις 200 κτίρια εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» ενεργειακής αναβάθμισης, και μόλις 17.000 έχουν εκδώσει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
– Από τα 17.000 αυτά δημόσια κτίρια η συντριπτική πλειοψηφία είναι ενεργειακής κατηγορίας Γ’ και κάτω από τα ενεργειακά πρότυπα, ενώ ελάχιστα είναι κατηγορίας Α και Α+.
Η ίδια σημείωσε ότι πολλά διατηρητέα κτίρια δεν τηρούν καθόλου την ενεργειακή απόδοση, ενώ ένας μεγάλος αριθμός κτιρίων του Δημοσίου είναι ευάλωτα απέναντι σε απειλές, όπως φωτιές και σεισμούς.
«Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την χάραξη της πολιτικής ενεργειακής απόδοσης με ξεχωριστό κεφάλαιο για τον δημόσιο τομέα», τόνισε η κ. Σδούκου και συμπλήρωσε:
Σχέδιο νόμου για την ενεργειακή απόδοση
«Τις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καταθέσει προς κύρωση την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας και θα συμπεριλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής απόδοσης».
Όπως ανέφερε, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Την υποχρέωση όλων των δημόσιων φορέων να αγοράζουν κτήρια ενεργειακής κατηγορίας Β.
– Την υποχρέωση δήμων και Περιφερειών να εκπονούν σχέδια ενεργειακής απόδοσης τα οποία θα αναθεωρούν κάθε 4 χρόνια.
«Υπάρχουν πολλά που πρέπει και μπορούν να γίνουν. Ο ρυθμός ανακαίνισης κτιρίων στην Ευρώπη είναι 1%, πολύ χαμηλός, αλλά μετά την πράσινη συμφωνία που μιλά για επιτάχυνση και διπλασιασμό με έμφαση την ενεργειακή φτώχεια και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ, εντάθηκε το κύμα ανακαινίσεων. Μέχρι το 2030, η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που ενοικιάζονται ή πωλούνται, πρέπει να είναι 0%» ανέφερε.
«Στόχος, όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και εθνικός, είναι η διαμόρφωση του ενεργειακού προγράμματος «Ηλέκτρα», ώστε να μπουν νέα καινοτόμα πρότυπα στα δημόσια κτίρια, να γίνει το ελληνικό Δημόσιο υποδειγματικό, με ολοκληρωμένο ενεργειακό πρόγραμμα, ώστε να έχουμε πετύχει 30% τουλάχιστον εξοικονόμηση ενέργειας», υπογράμμισε. Ακόμα, η κ. Σδούκου επεσήμανε ότι ένας από τους στόχους των πρωτοβουλιών και των δράσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι όλα τα δημόσια κτίρια να ενταχθούν τουλάχιστον στην ενεργειακή κλάση Β.
«Μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επενδύσεων ύψους 500 εκ. ευρώ, θα δίνονται δάνεια στο ελληνικό Δημόσιο για ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων» ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν δεσμευτεί 200 εκ. ευρώ.
«Δικαιούχοι του προγράμματος ‘Ηλέκτρα’ είναι κτίρια του Δημοσίου που εντάσσονται στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης, το οποίο καταρτίζεται από την Στατιστική Υπηρεσία και έχουν μεγάλη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας. Είναι ένα πρόγραμμα ώριμο. Το επόμενο διάστημα θα γίνει η προδημοσίευση. Στόχος του είναι η Ελλάδα του μέλλοντος. Και το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να δώσει το παράδειγμα με τα δημόσια κτίρια του», ανέφερε η κ. Σδούκου.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Επιδοτήσεις έως 6.000 για αντλίες θερμότητας και έως 1.020 ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Αναλυτικά ο οδηγός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα για νοικοκυριά»