Χάρβαρντ και Samsung θέλουν να βάλουν την ανθρώπινη μνήμη σε ένα τσιπ

Θεμέλιο της επιστημονικής προσπάθειας είναι η «διάταξη νανοηλεκτροδίων» που θα διεισδύει σε μεγάλο αριθμό νευρώνων και με ακρίβεια θα καταγράφει τα ηλεκτρικά τους σήματα.

Χάρβαρντ και Samsung θέλουν να βάλουν την ανθρώπινη μνήμη σε ένα τσιπ

Εγγραφείτε στο OT Newsletter για την καθημερινή σας ενημέρωση με ειδήσεις από την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις αγορές και τα διεθνή.

* indicates required

Ερευνητές του Χάρβαρντ σε συνεργασία με μηχανικούς της Samsung Electronics παρουσίασαν μέσω του επιστημονικού περιοδικού Nature Electronics το όραμά τους για ένα νευρομορφικό μέλλον των μικροτσίπ υπολογιστών, τα οποία θα λειτουργούν κατά τρόπο παραπλήσιο με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Η ουσία του οράματός μας συνοψίζεται σε δύο πολύ συγκεκριμένες λέξεις, copy (αντιγραφή) και paste (επικόλληση)», εξηγεί η επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της Samsung, η οποία επίσης υπογραμμίζει το σχέδιο της ερευνητικής ομάδας να «αντιγράψει τον χάρτη των νευρωνικών συνδέσεων του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας μία καινοτόμα διάταξη νανοηλεκτροδίων» που θα μπορούσε να απεικονιστεί σε υψηλής πυκνότητας, τρισδιάστατα δίκτυα δίσκων μνήμης solid-state.

Πάρα το γεγονός ότι μία τέτοια πιθανότητα είναι πολύ μακριά ακόμα από το να γίνει πραγματικότητα, η ομάδα των επιστημόνων ελπίζει ότι ο οδικός χάρτης των ερευνών τους μπορεί σταδιακά να καταστήσει πιθανή τη δημιουργία μικροτσίπ που θα μιμούνται τις μοναδικές ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου σε επίπεδο άνετης μάθησης, προσαρμογής σε περιβάλλοντα, στην χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και τελικά στην «αυτονομία και την γνωστική λειτουργία».

Θεμέλιο της επιστημονικής προσπάθειας είναι η «καινοτόμα διάταξη νανοηλεκτροδίων» σχεδιασμένη από μέλη της ομάδας ώστε να μπορεί να διεισδύει σε μεγάλο αριθμό νευρώνων και με ακρίβεια να καταγράφει τα ηλεκτρικά τους σήματα. Αυτές οι καταγραφές ουσιαστικά θα διαμορφώνουν έναν «χάρτη της νευρωνικής καλωδίωσης» ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να αντιγραφεί και επικολληθεί σε μνήμες τύπου solid-state drives (SSD) και random access memories (RAM)

Φυσικά, όπως σημειώνει η Samsung στις ανακοινώσεις της, ένας ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει περί τα 100 δισεκατομμύρια νευρώνες σε συνδυασμό με «χίλες ή και περισσότερες συναπτικές συνδέσεις», κάτι που σημαίνει ότι το τελικό νευρομορφικό τσιπ του προγράμματος θα χρειαστεί κάτι ακόμη που θα μπορεί να ρυθμίζει αυτές τις 100 τρισεκατομμύρια μνήμες. Για να το καταφέρουν αυτό, το τσιπ θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο με τη χρήση ενσωμάτωσης μνήμης τριών διαστάσεων, φιλόδοξη προσπάθεια αλλά σίγουρα μακριά από το να γίνει πραγματικότητα.

Μπορεί οι στόχοι των ερευνητών του Χάρβαρντ και της Samsung να είναι φιλόδοξοι ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν εξελίξεις στον τομέα της διασύνδεσης εγκεφάλου-υπολογιστή. Πολύ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχής ασύρματη ανταλλαγή πληροφορίας ανάμεσα σε ανθρώπινο εγκέφαλο και μηχανήματα, ένα σημαντικό επίτευγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανές θεραπείες ατόμων με παράλυση και κινητικά προβλήματα. Ακολούθησε στη συνέχεια η προσπάθεια της Neuralink του Ίλον Μασκ που επέτρεψε σε μαϊμούδες να παίξουν παιχνίδια χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό τους.

Άρα, με την τεχνολογία ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ…

Περισσότερα από Τεχνολογία

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433