Οριακή υποχώρηση στο 59,2% από 59,5% κατέγραψε το β’ τρίμηνο του έτους το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια νομισματικά αποθέματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Πέμπτη.

Το δολάριο παραμένει το μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα.

Τα παγκόσμια αποθέματα, τα οποία αναφέρονται σε δολάρια ΗΠΑ, είναι περιουσιακά στοιχεία των κεντρικών τραπεζών που διατηρούνται σε διαφορετικά νομίσματα και χρησιμοποιούνται κυρίως για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους. Οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν μερικές φορές αποθεματικά νομίσματα για να υποστηρίξουν τα αντίστοιχα νομίσματά τους.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε σχεδόν 1% το δεύτερο τρίμηνο μετά από κέρδη 3,6% το πρώτο. Το τρίτο τρίμηνο, το δολάριο βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σημειώσει άνοδο 2,1%.

Το ποσοστό του ευρώ στα αποθέματα συναλλάγματος, εν τω μεταξύ, άλλαξε ελάχιστα στο 20,5% το δεύτερο τρίμηνο, από 20,6% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Το 2009, το ευρώ σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό του στο 28%.

Το ποσοστό του κινεζικού γιουάν αυξήθηκε στο 2,6% το δεύτερο τρίμηνο, από 2,4% το πρώτο.

Τα στοιχεία του ΔΝΤ έδειξαν επίσης ότι τα παγκόσμια αποθέματα αυξήθηκαν στα 12,817 τρισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, από 12,584 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο.

Έδειξαν επίσης ότι τα αποθεματικά που διακρατούνται σε δολάρια ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,3% στα 7,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 6,984 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές