Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτέλεσε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις πρωτοφανείς συνέπειες της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ενα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο σε μια προσπάθεια ανάταξης των εθνικών οικονομιών που την απαρτίζουν.

Ετσι, τον Ιούλιο του 2020 οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα πακέτο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ώστε να βοηθηθεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία της COVID-19 και τον Φεβρουάριο του 2021 εκδόθηκε ο Κανονισμός για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Η χώρα μας συμμετέχει δυναμικά στην κοινή προσπάθεια.

Ενέργειες που έχουν γίνει:

  •  Τον Νοέμβριο του 2020 αποστείλαμε πρώτοι σχέδιο ανάκαμψης στην Επιτροπή, ενώ ακολούθησαν πάνω από 120 τεχνικές συσκέψεις με την ΕΕ.
  • Τον Απρίλιο του 2021 καταθέσαμε δεύτεροι το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, ενώ μόνο 13 κράτη κατέθεσαν εμπρόθεσμα τα εθνικά τους σχέδια.
  • Τον Ιούνιο του 2021 είμαστε η τρίτη χώρα το σχέδιο της οποίας εγκρίθηκε από την Επιτροπή, με ύψος χρηματοδότησης 30,5 δισ.
  • Τον Ιούλιο του 2021 εγκρίθηκαν από το Ecofin τα πρώτα 12 Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και το σχέδιο της χώρας μας.
  •  Τον Ιούλιο του 2021 υπογράψαμε άμεσα με την Επιτροπή τη Συμφωνία Χρηματοδότησης της Ελλάδας, που αφορά σε ενισχύσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ και τη σύμβαση δανείων που αφορά σε δάνεια πολύ χαμηλού επιτοκίου αξίας 12,7 δισ.
  • Τον Αύγουστο του 2021 εκταμιεύτηκε προκαταβολή από την ΕΕ ύψους 4 δισ. ευρώ.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2021 εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση πόρων έως 5 δισ. για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας. Σημειώνεται ότι έως σήμερα μόνο για την Ελλάδα (5 δισ.) και την Ιταλία (1 δισ.) έχει εγκριθεί αντίστοιχη συνεργασία.

Παράλληλα, ήδη, εγκρίθηκαν και ξεκινούν τα 12 πρώτα έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων του Δημοσίου, πολεοδομικά σχέδια σε μεγάλο αριθμό δήμων, στο πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, στην ανάδειξη μνημείων της Ακρόπολης, στην κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65.

Το επόμενο διάστημα προχωράμε στην ενεργοποίηση του τμήματος των δανείων 12,7 δισ. για χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους επιχειρηματικών σχεδίων. Ηδη αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο των επιλεξιμοτήτων. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου και κατευθύνονται σε επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες: α) ψηφιακός μετασχηματισμός, β)πράσινη μετάβαση, γ) εξωστρέφεια, δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, ε) καινοτομία-έρευνα & ανάπτυξη. Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους.

Η αξιολόγηση των επιλεξιμοτήτων θα γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ενώ η φερεγγυότητα του επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Για το κάθε επενδυτικό σχέδιο απαιτείται τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επενδυτή και τουλάχιστον 30% πόροι τρίτων.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες και η υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με EIB και ΕBRD.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή δείχνει να προηγείται των εξελίξεων αναλαμβάνοντας δυναμικό ρόλο, όπως αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, σε πλήθος θετικών αναφορών σε σχετικές εκθέσεις οίκων αξιολόγησης και διεθνών επενδυτικών οργανισμών. Πλέον, στον δημόσιο διάλογο η Ελλάδα αναφέρεται ως το «θετικό παράδειγμα». Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με θετική επίπτωση στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Νίκος Μαντζούφας είναι διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion