Οι ραγδαία αυξανόμενες τιμές άνθρακα ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων θα βοηθήσει, αλλά θα θέσει, παράλληλα, και σε κίνδυνο, τους στόχους για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα. Είναι καλύτερο, όμως, να υπομείνουμε τον πόνο τώρα και να επισπεύσουμε τις προσπάθειες επίτευξης δομικών αλλαγών.

Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπεται σε εποχιακό φαινόμενο. Οι τιμές που έθεσαν οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας καθιστούν την αγορά αναποτελεσματική και ευάλωτη σε κραδασμούς της ζήτησης ή της προσφοράς. Φέτος, αυτά τα δύο συμβαίνουν παράλληλα: η εντυπωσιακή ανάκαμψη στον τομέα της μεταποίησης, το καλοκαίρι, συνέπεσε με την εξίσου δραματική έλλειψη άνθρακα, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτιναχθούν στα ύψη, ενόψει της χειμερινής περιόδου αιχμής. Η τιμή αναφοράς Qinhuangdao 5.500 kcal/kg άνθρακα αυξήθηκε κατά 66% σε ετήσια βάση, τον Ιούλιο, ανά Fitch Ratings (μονάδες μέτρησης από τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, Fitch Ratings)

Αυτό καθιστά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ακριβή για τις τοπικές μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, οι οποίες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 60% της συνολικής προσφοράς, κατά το προηγούμενο έτος. Το πρόβλημα είναι ότι επιτρέπεται να προσαρμόζουν μόνο το σταθερό επιτόκιο που χρεώνεται στους χρήστες δικτύου κατά 10%. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι αρκετό: κάθε αύξηση 1% στο λεγόμενο τιμολόγιο δικτύου αντισταθμίζει μόνο την αύξηση 2% του κόστους άνθρακα, εκτιμούν οι αναλυτές της Citi. Αρκετές γεννήτριες απλώς έκλεισαν. Το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας υπολογίζει ότι το 70% των εγχώριων μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, τον Ιούνιο.

Η μεγαλύτερη προσφορά αποτελεί την άμεση λύση. Ενδεχόμενη πολιτική διαμάχη με την Αυστραλία, ωστόσο, συνεπάγεται ότι η Κίνα θα πρέπει να ανταγωνιστεί για τις εισαγωγές από τη Ρωσία και από άλλα μέρη του κόσμου. Η εκσκαφή περισσότερου άνθρακα στην πατρίδα του μπορεί να εκτροχιάσει την προσπάθεια του προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, να μειώσει την κατανάλωση και την ένταση ενέργειας.

Μια επώδυνη αλλά ευπρόσδεκτη λύση θα ήταν να επιτραπεί στους παραγωγούς να μετακυλήσουν τα υψηλότερα κόστη στους καταναλωτές. Οι βιομηχανικοί χρήστες, όπως τα κρατικά εργοστάσια χάλυβα και τσιμέντων, ευθύνονται για περισσότερο από τα δύο τρίτα της κατανάλωσης ενέργειας, στην Κίνα, και, μέχρι σήμερα, απολάμβαναν σχετικά χαμηλά ποσοστά. Ο αποκλεισμός τους από τη φθηνή και βρώμικη ενέργεια θεωρείται ζωτικής σημασίας, εάν ο Σι Τζινπίνγκ σοβαρολογεί για την επίτευξη οικονομίας με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, μέχρι το 2060.

Υπάρχουν, πάντως, και ενθαρρυντικά σημάδια: Σε ορισμένες επαρχίες, τα όρια τιμών στις χονδρικές αγορές εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας χαλάρωσαν ελαφρώς, την πρώτη φορά που οι τελικοί πελάτες απορρόφησαν τα υψηλότερα κόστη, αναφέρει ο David Fishman από την Consultancy Lantau Group. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν, επίσης, το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων σταθερού δικτύου ή τις τιμολογιακές προσαρμογές για τους καταναλωτές, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε περισσότερες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προαναγγέλλουν περισσότερες δυσκολίες από την ενεργειακή μετάβαση.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners