Οι μεγαλύτερες βιομηχανίες έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τη μελαγχολία που επικρατεί, συνήθως, μετά το καλοκαίρι. Παρόλο που το 2021 συνεχίζει να σπάει ρεκόρ συγχωνεύσεων και εξαγορών σε δολάρια, ο ρυθμός αυτός μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Δεδομένων των δυσκολιών, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν οι εργοδότες άρχιζαν να επιδίδονται σε λιγότερο τολμηρές δραστηριότητες.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μόλις 124 συμφωνίες άνω των 500 εκατ. δολαρίων ανακοινώθηκαν παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Είναι περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος, αλλά σχεδόν κατά ένα πέμπτο λιγότερες σε σχέση με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν τον Αύγουστο. Συνήθως, όμως, στα τέλη του καλοκαιριού συμβαίνει το αντίθετο, τον περσινό Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν σχεδόν 30% περισσότερες συμφωνίες σε σχέση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.

Υπάρχουν, όμως, λόγοι που, φέτος, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των ανώτερων στελεχών μειώθηκε, τον Αύγουστο, στα επίπεδα πριν τους εμβολιασμούς, όπως έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 316 CEO από το περιοδικό Chief Executive Magazine. Ήταν μία σημαντική ανατροπή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ιδιαίτερα χρονοβόρα ζητήματα προς επίλυση θεωρούνται και τα ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας. Την περασμένη εβδομάδα, ο κατασκευαστής αθλητικών ειδών, Nike, μείωσε τις προβλέψεις για τις πωλήσεις στο τέλος του οικονομικού έτους, λόγω του αυξανόμενου κόστους μεταφοράς, ενώ, παράλληλα, στην ίδια πράξη έχουν προβεί και άλλες εταιρείες, όπως τα καταστήματα λιανικής πώλησης, Dollar Tree και Dollar General, στην Αμερική.

Παράλληλα, αυξάνονται και οι προκλήσεις που αφορούν θέματα εργατικού δυναμικού: Περίπου το 55% των Αμερικανών πρόκειται να αναζητήσουν νέα θέση εργασίας, κατά το επόμενο έτος, με βάση την έρευνα εργαζομένων της Bankrate, τον Αύγουστο, και περισσότερο από το 3% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα εγκαταλείπουν τη δουλειά τους, κάθε μήνα, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας.

Η πολιτική αβεβαιότητα αποτελεί ακόμη ένα πρόβλημα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ουσιαστικά, περιορίζει την κυριαρχία των ΗΠΑ σε διάφορους τομείς, όπως η τεχνολογία ή οι μεταφορές, ενώ η Λίντα Καν, νέα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, αναμένεται να πάρει σκληρά μέτρα εναντίον σημαντικών συμφωνιών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προς αντιμετώπιση είναι το γεγονός ότι όσοι κατέχουν υψηλά αξιώματα έχουν διαφθαρεί. Όταν τα διευθυντικά στελέχη δεν είναι σίγουρα ποιος θα φτιάξει τα προϊόντα τους ή πώς θα φτάσουν εκεί που πρέπει να καταλήξουν, οι ιδέες για την αλλαγή μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners