Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι τα σημερινά υψηλά επίπεδα πληθωρισμού είναι πιθανό να εξασθενίσουν το επόμενο έτος και δεν θα εμποδίσουν τη Fed να προωθήσει τον στόχο της για πλήρη απασχόληση.

Ο Πάουελ μίλησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για την «ένταση» μεταξύ των δύο στόχων της Fed για μέγιστη απασχόληση και διατήρηση σταθερών τιμών. Σε περιόδους υψηλής ανεργίας, ο πληθωρισμός είναι συνήθως χαμηλός και αντίστροφα. Αλλά αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2% της Fed ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει αυξημένο, στο 5,2%.

Αυτό μπορεί να περιπλέξει την αποστολή της Fed, διότι η διατήρηση χαμηλού βραχυπρόθεσμου επιτοκίου αναφοράς-το οποίο βρίσκεται σήμερα κοντά στο μηδέν-μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των προσλήψεων, αλλά θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στον επιδείνωση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, σε σχόλια ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Γερουσίας, ο Πάουελ είπε ότι πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί.

Ο τρέχων πληθωρισμός «είναι συνάρτηση των προβλημάτων από την πλευρά της προσφοράς, στα οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο», δήλωσε ο Πάουελ. «Αλλά θα έλεγα ότι αναμένουμε το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους να δούμε κάποια ανακούφιση, ανάλογα με την εν λόγω συμφόρηση και ο πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί».

Ο πρόεδρος της Fed είπε επίσης ότι «είμαστε πολύ μακριά από την πλήρη απασχόληση, έτσι μας δίνει ένα κίνητρο» να διατηρήσουμε τα επιτόκια χαμηλά. Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να ενθαρρύνουν περισσότερο δανεισμό και δαπάνες από καταναλωτές και επιχειρήσεις και τελικά να άρουν τις προσλήψεις.

Ο Πάουελ είπε επίσης ότι εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα, η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια για να τον θέσει υπό έλεγχο.

«Απλώς πρέπει να ισορροπήσουμε και τα δύο», δήλωσε ο Πάουελ την Πέμπτη. «Αλλά θα έλεγα ότι η προσδοκία μας είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί και δεν θα αντιμετωπίσουμε τελικά αυτόν τον δύσκολο ανταλλαγή για να έχουμε τους δύο στόχους σε ένταση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή