Τη μεγάλη αναδιοργάνωση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων ξεκίνησε η διοίκηση της εταιρίας στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδίου «VISION 2025» που είχε παρουσιάσει στα τέλη της περασμένης Άνοιξης.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μία εταιρίας συμμετοχών, υπό τη σκέπη της οποίας θα περάσουν με τη μορφή θυγατρικών οι επιχειρηματικοί τομείς του ομίλου.

Έτσι, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την πρώτη διάσπαση του κλάδου των δραστηριοτήτων της. Πρόκειται για τον κλάδο διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και των πετροχημικών. Τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού του κλάδου θα περάσουν σε νέα εταιρία όπως είναι καταγεγραμμένα στις λογιστικές καταστάσεις της 30ης Ιουνίου.

Όπως προκύπτει επίσης από την ανακοίνωση που γνωστοποίησαν τα ΕΛ.ΠΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι μετοχές είναι 130.100.000 με αξία η κάθε μία 10 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική αξία του κλάδου, ο οποίος αποτελεί και το βαρύ πυροβολικό του ομίλου ανέρχεται στα 1,3 δις. ευρώ. Μέτοχος της νέας εταιρίας, όπως προαναφέρθηκε θα είναι η «Ελληνικά Πετρέλαια».

Πηγές αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός της εισηγμένης με τη δημιουργία και των υπόλοιπων θυγατρικών. Αυτές θα είναι η εμπορία και η λιανική (ΕΚΟ και BP) με τις εγχώριες και διεθνείς δραστηριότητες, η ΕΛ.ΠΕ Ανανέωσιμες, οι νέες δραστηριότητες (ηλεκτροκίνηση και φυσικό αέριο) καθώς και η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Στόχος της αναδιοργάνωσης του ομίλου είναι η ανάδειξη των δραστηριοτήτων των ΕΛ.ΠΕ, η έμφαση των νέων δραστηριοτήτων της «πράσινης» και καθαρής ενέργειας αλλά και η ευελιξία ως προς την εύρεση πόρων χρηματοδότησης.

Η όλη διαδικασία θα επιστεγαστεί με την αλλαγή της επωνυμίας των Ελληνικών Πετρελαίων, με λογότυπο που θα παραπέμπει στη νέα εποχή.

Το πρόγραμμα της εταιρικής αναδιοργάνωσης του ομίλου συνοδεύεται και από τον ενεργειακό μετασχηματισμό με ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4 δις. ευρώ στην προσεχή πενταετία. Τα μισά κεφάλαια θα διατεθούν για την ανάπτυξη ΑΠΕ και παραγωγής καθαρότερων μορφών ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης