Επιστήμονες από το DeepMind, το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης της Google που εδρεύει στο Λονδίνο, και από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ συνεργάζονται με το Met Office, τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, στην ανάπτυξη ενός συστήματος «άμεσης» πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι πρόβλεψης περιλαμβάνουν ένα πλέγμα σταθμίσεων και υπολογισμών, με την πρόβλεψη να κυμαίνεται σε χρονικό διάστημα από έξι ώρες έως δύο εβδομάδες. Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης από την άλλη μπορεί να κάνει ακριβέστερες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις, ειδικά για ακραία φαινόμενα όπως καταιγίδες και πλημμύρες.

Η κλιματική αλλαγή καθιστά δυσκολότερη την πρόβλεψη δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς η συχνότητα και η σοβαρότητα των βροχοπτώσεων έχει αυξηθεί, στοιχείο που οδηγεί τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές υλικές ζημιές και φυσικά σε θανάτους ανθρώπων.

Σώζοντας ζωές

Το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύχθηκε «έμαθε» να αναγνωρίζει τα κοινά μοτίβα βροχοπτώσεων, χρησιμοποιώντας βρετανικούς χάρτες ραδιοεντοπισμού από το 2016 έως και το 2018, ενώ στη συνέχεια δοκιμάστηκε σε αντίστοιχους χάρτες του 2019. Από αυτή τη δοκιμή αποκαλύφθηκε ότι η ακρίβεια των προβλέψεων έφτανε στο 89% των περιπτώσεων.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, υποστηρίζει ότι οι μετεωρολόγοι «προτιμούν την προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε σχέση με τις προγενέστερες μεθόδους».

Ο εκ των επιστημόνων της DeepMind, Σακίρ Μοχάμεντ, δήλωσε στο BBC ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα, αλλά οι δοκιμές έδειξαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο, επιτρέπει προβλέψεις σε μικρότερο χρόνο και μέσα από μεγάλο όγκο δεδομένων».

«Θα είναι αναπόσπαστο εργαλείο για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και πιθανώς σώζοντας ζωές», καταλήγει ο επιστήμονας της DeepMind.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί