Πριν καταλαγιάσει καλά-καλά ο θόρυβος για τα δύο στελέχη της Fed που εντοπίστηκαν να έχουν παίξει πέρυσι στο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ να ανακοινώσει αυστηρή αλλαγή των κανόνων, δημοσίευμα του Bloomberg δημιούργησε αίσθηση αποκαλύπτοντας πως ακόμη ένα μεγαλο-στέλεχος έπαιξε στο χρηματιστήριο. Μάλιστα, οι συναλλαγές έλαβαν χώρα μόλις μία(!) μέρα πριν ο κ. Πάουελ εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για πιθανή αλλαγή της πολιτικής της Τράπεζας λόγω της τότε επιδείνωσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας, Ρίτσαρντ Κλαρίντα, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2020 μετέτρεψε από ένα έως πέντε εκατ. δολάρια από ομόλογα σε μετοχές και πιο συγκεκριμένα από το Pimco bond fund, που είχε επενδύσει, στο Pimco Stocks Plus Fund και στο iShares MSCI USA Min Vol Factor.

Μία μέρα μετά, στις 28 Φεβρουαρίου 2020, ο πρόεδρος της Fed εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επεσήμανε το αυξανόμενο ρίσκο που ελλοχεύει για την οικονομική δραστηριότητα από την επέλαση του κορωνοϊού και πρόσθετε πως η Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Το θέμα προφανώς πήρε διαστάσεις προκαλώντας αλγεινή εντύπωση. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Fed κάλυψε τον κύριο Κλαρίντα υποστηρίζοντας πως οι αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο του ήταν προαποφασισμένες. «Οι συναλλαγές εκτελέστηκαν πριν ο ίδιος αναμειχθεί σε ανακοινώσεις για τις δράσεις της Federal Reserve σε απάντηση της έκτακτης κατάστασης που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως στο στόχαστρο, για ανάλογους λόγους, είχαν ήδη βρεθεί δύο επιφανείς διοικητές περιφερειακών Feds. Συγκεκριμένα το χαρτοφυλάκιο του επικεφαλής της Dallas Fed, έδειξε πως ο Ρόμπερτ Κάπλαν έκανε πολλαπλές συναλλαγές πέρυσι στο χρηματιστήριο και μάλιστα έκαστη αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων «παίζοντας» με μετοχές εταιρειών όπως η Apple, η Amazon και η Delta Air Lines. Αντιστοίχως ο πρόεδρος της Boston Fed, Έρικ Ρόζενγκρεν διαπιστώθηκε πως διέθετε συμφέροντα σε τέσσερα real estate investment trust και κατείχε μετοχές σε εταιρείες όπως η Pfizer, η Chevron και η AT&T.

Μετά το διασυρμό τους από τα media και οι δύο ανακοίνωσαν προ ημερών την πρόωρη αποχώρηση τους από το συμβούλιο. Ο Ρόζενγκρεν που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί σε εννέα μήνες, τελικά αποχώρησε την 1η Οκτωβρίου, ενώ ο Κάπλαν θα φύγει στις 8 Οκτωβρίου. Για την ώρα δεν είναι σαφές αν και ο κ. Καρίντα θα δεχτεί πιέσεις να παραιτηθεί.

Ο Τζερόμ Πάουελ, τόσο μετά το πέρας της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας, όπως και στην κατάθεση του την Γερουσία, την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα που έχει αμαυρώσει το κύρος της κεντρικής τράπεζας. Ο ίδιος επιμένει πως δεν γνώριζε για τις αμφιλεγόμενες (αλλά όχι παράνομες) πρακτικές των αξιωματούχων. Όμως, ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή να δρομολογηθεί τροποποίηση των κανονισμών δεοντολογίας, ώστε να απαγορεύεται ρητά στο εξής η κατοχή assets από στελέχη της Τράπεζας.

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, Σερόντ Μπράουν ανακοίνωσε επίσης πως έχει στα… σκαριά σχέδιο νόμου που θα καλύπτει πλέον και νομοθετικά την ρητή απαγόρευση κατοχής μετοχών ή ομολόγων από στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας