Στο Παρίσι μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προκειμένου να συμμετέχει στη σύνοδο του ΟΟΣΑ αλλά και να έχει σειρά συναντήσεων με την γαλλική ηγεσία με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών μετά την κρίση που πυροδότησε η AUKUS.

Πραγματικά, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην κορυφή της ατζέντας του τριήμερου ταξιδιού του κυρίου Μπλίνκεν είναι «η ενδυνάμωση της κρίσιμης συνεργασίας Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας».

Για το σκοπό αυτό ο κ. Μπλίνκεν θα έχει συνάντηση την Τρίτη με τον Γάλλο ομόλογο του Ζαν-Ιβ Λεντριάν, προκειμένου να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Παρίσι, αλλά και να θέσουν τις βάσεις για την περαιτέρω εμβάδυνση των διμερών σχέσεων.

Η συνάντηση των δύο υπουργών θα έρθει σε συνέχεια της… πυροσβετικής προσπάθειας που έκανε ο ίδιος ο Τζο Μπαίντεν να κατευνάσει το Παρίσι, μιλώντας τηλεφωνικά με τον Εμμανουέλ Μακρόν, μετά το ζήτημα που προέκυψε από την υπογραφή του αμυντικού συμφώνου ΗΠΑ-Βρετανίας και Αυστραλίας στον Ειρηνικό Ωκεανό και την ακύρωση παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία ύψους 40 δισ. δολαρίων.

Για την Ουάσιγκτον το σύμφωνο ήταν εξαιρετικά σημαντικό προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική γραμμή της περιοχής και κατά της ολοένα και πιο επιθετικής Κίνας. Όμως, το Παρίσι έγινε έξαλλο, όχι μόνο διότι διαταράχθηκαν τα συμφέροντα του, αλλά και επειδή η συμφωνία δρομολογήθηκε πίσω από την πλάτη του και χωρίς καν να ενημερωθεί. Μάλιστα, λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές, η όλη υπόθεση εξέθεσε και τον ίδιο τον Μακρόν προσωπικά, ο οποίος δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για τον διασυρμό και την αποδυνάμωση της Γαλλίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα