Με επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο απειλεί η Άγκυρα, λίγα μόλις 24ωρα πριν τη συνέχεια των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ (σ.σ. η δεύτερη μέσα σε μια μέρα), η Αγκυρα –η οποία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μετά και το «άδειασμα» από τη Γερμανία– εξαπολύει απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ συγχρόνως απευθύνει… συστάσεις σε «τρίτα μέρη» να μη γίνονται υποχείρια της Αθήνας και της Λευκωσίας με σαφή υπαινιγμό για την ελληνογαλλική συμφωνία, χωρίς βεβαίως να κατονομάζεται το Παρίσι.

Η γείτονα επιχειρεί να επιρρίψει εκ των προτέρων στην Ελλάδα και στην Κύπρο την ευθύνη για την ένταση που… προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή, απαιτώντας την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αφορμή για τη νέα τουρκική αντίδραση δίνει η έρευνα του σκάφους Nautical Geo το οποίο έχει μισθωθεί από την κοινοπραξία Poseidon και οι εργασίες του είναι στο πλαίσιο της χάραξης της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med. Με κυπριακή NAVTEX, το Nautical Geo θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή που αμφισβητείται από την Τουρκία, η οποία επιχειρεί να τη σφετερισθεί, «βαφτίζοντάς» τη μονομερώς ως τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ θέτει ζήτημα και για τις προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από την EXXON MOBIL, κάνοντας λόγο για μονομερείς ενέργειες που «θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Άγκυρα με απειλητικό τόνο δηλώνει ότι «γίνονται τα απαραίτητα βήματα ενάντια στις μονομερείς ενέργειες» της Ελλάδας και της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» και προειδοποιεί τις «τρίτες χώρες να μη γίνονται όργανο αυτών των ενεργειών…», εννοώντας προφανώς τη Γαλλία μετά τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με την Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Όπως είναι γνωστό, ο λόγος για τις εντάσεις καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και οι μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην περιοχή.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στην ΕΕ να συγκαλέσει μια ολοκληρωμένη διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι και η ΤΔΒΚ, ο συνιδιοκτήτης του νησιού, έκανε μια λεπτομερή πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων.

Ενώ όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου προχώρησαν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πράγματι, εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Κύπρου ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει έρευνα με τρόπο που θα παραβιάζει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας από τις 3 Οκτωβρίου, με πλοίο με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας. Η Ε/Κ Διοίκηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο.

Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο και στο διπλωματικό κανάλι ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν όργανο αυτών των δράσεων.

Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Γεραπετρίτης: Προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο

Μιλώντας για τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Τουρκία η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε πως «ήταν προφανές ότι θα υπήρχε αντίδραση από την Τουρκία», χαρακτηρίζοντάς την «μετρημένη και μουδιασμένη».

«Νομίζω ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα καθεστώς που προσπαθεί να ανακάμψει από τις διπλωματικές εξελίξεις. Ο Ερντογάν δεν βλέπει με καλό μάτι τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Είναι προς όφελος και της Τουρκίας και της Ελλάδας να μην έχουμε εντάσεις» σημείωσε, διαμηνύοντας πως ξεκινάμε τις συζητήσεις και θέλουμε το διάλογο με μία και μόνο προϋπόθεση και παραδοχή: Το διεθνές δίκαιο.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι πάμε σε μια νέα κρίση» τόνισε, δηλώνοντας πάντως πως η Ελλάδα «σε κάθε περίπτωση είναι πιο προετοιμασμένη από ποτέ για κάθε ενδεχόμενο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά