Στην ανάγκη πιθανότατα για μια νέα, τροποποιημένη, φόρμουλα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ήδη από την επόμενη χρονιά αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν σε σημερινή συνέντευξη του, στους Financial Times.

O κύριος Σαχίν εξήγησε ότι, μετά την εξασθένηση της ανοσίας και την αναμνηστική τρίτη δόση, αλλά και με δεδομένη την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, είναι πιθανό να χρειαστεί τροποποίηση της σύνθεσης των εμβολίων, από τα μέσα της ερχόμενης χρονιάς.

«Φέτος (ένα νέο εμβόλιο) είναι τελείως περιττό. Αλλά μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, η κατάσταση μπορεί να είναι διαφορετική», επεσήμανε.

Κοινώς η τωρινή σύνθεση του εμβολίου εμφανίζεται να καλύπτει τις μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί, ακόμη και την πιο επιθετική Δέλτα, ειδικά και με την προσθήκη των ενισχυτικών δόσεων. Όμως, εξήγησε πως ο ιός είναι αναπόφευκτο πως θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται σε μορφή που πιθανότατα δεν θα καλύπτεται από την ανοσία που δημιουργεί στον οργανισμό η τωρινή σύνθεση και οι ενισχυτικές δόσεις. Αυτό απαιτεί μια νέα βερσιόν «κομμένη και ραμμένη» στο νέο στέλεχος.

«Ο ιός αυτός ήρθε για να μείνει και θα συνεχίσει να προσαρμόζεται. Δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως η νέα γενιά του ιού θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα από την τωρινή γενιά (του ιού). Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη εξέλιξη, μια εξέλιξη που μόλις ξεκίνησε» προειδοποίησε.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων την ερχόμενη χρονιά, ο κ. Σαχίν προέβλεψε πως σε παγκόσμιο επίπεδο θα «τρέχουν» δύο εμβολιαστικές γραμμές. Η μία θα αφορά τις ενισχυτικές δόσεις για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί και η δεύτερη την προσπάθεια να φτάσουν τα εμβόλια σε πληθυσμούς που μέχρι τώρα δεν είχαν επαρκή πρόσβαση.

Το τελευταίο βέβαια έφερε τη συζήτηση με τους FT στο ακανθώδες ζήτημα της άρσης της πατέντας των εμβολίων για την καλύτερη κάλυψη του Τρίτου Κόσμου.

Ο διευθύνων της BioNtech –όπως αναμενόταν- απέρριψε της άρσης της πατέντας των εμβολίων με το επιχείρημα του ρίσκου που έχει να κάνει με τον έλεγχο της ποιότητας. Ο συνέταιρος του, επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά έχει αρνηθεί επίσης, αλλά με το επιχείρημα πως μπορεί να αποθαρρύνει την έρευνα και επιστημονική πρωτοπορία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.