Ένα προειδοποιητικό μήνυμα είχε για κυβερνήσεις και αγορές ο Έλον Μασκ της Tesla: η διαφαινόμενη ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης μέσα στα επόμενα χρόνια αναπόφευκτα συνεπάγεται σημαντική ενίσχυση των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Αν μετατρέψουμε σταδιακά όλες τις μεταφορές στην ηλεκτροκίνηση, τότε η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια ουσιαστικά διπλασιάζεται… αυτό πρόκειται να δημιουργήσει αρκετές προκλήσεις για το δίκτυο» επεσήμανε σε συνέδριο που συμμετείχε στο Μπέβερλι Χιλς.

Προφανώς δεν είναι μια εξέλιξη που θα έρθει εν μία νυκτί. Μόνο στις ΗΠΑ μόλις το 1% των συνολικά 276 εκατ. οχημάτων, κάθε τύπου και κυβισμού, που υπολογίζεται πως κυκλοφορούν σήμερα στη χώρα είναι ηλεκτρικό. Όμως, ήδη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει θέσει τον πήχη ψηλά ανακοινώνοντας την πρόθεση του, έως το 2030, έως και το 50% των νέων οχημάτων που θα πουληθούν να είναι ηλεκτρικά.

Αναλυτές θεωρούν πως θα είναι επιτυχία αν το 15% όλου του αμερικανικού στόλου κινείται με ηλεκτροκίνηση μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Όμως, ακόμη και στα επίπεδα αυτά το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί για το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι προφανές, απειλώντας τη χώρα ακόμη και με εκτεταμένα μπλακάουτ.

Το πρόβλημα προφανώς θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για χώρες με παλαιότερο ή και απαρχαιωμένο δίκτυο. Ο Έλον Μασκ προειδοποίησε πως απαιτούνται μεγάλα ενεργειακά έργα μέσα από ΑΠΕ για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και τα θεμέλια θα πρέπει να μπουν από νωρίς! Το ίδιο προφανώς αφορά και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green