Οι εκρηκτικές αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές, οι επιπτώσεις τους στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και στο πληθωριστικό μέτωπο, αλλά και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο αυριανό Eurogroup.

Όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση ο διευθυντής του Οργανισμού ΕΕ για τον Συντονισμό των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), Κρίστιαν Ζίνγκλερσεν έχει κληθεί από τον πρόεδρο του Eurogroup, προκειμένου να ενημερώσει το συμβούλιο για τις πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας.

Όπως αναφέρει σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οποιαδήποτε πολιτική απάντηση πρέπει πρώτα να καθορίσει πόσο προσωρινές ή μόνιμες είναι οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι οι ακριβότερες τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι προσωρινές και θα μειωθούν το 2022 και πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφωνούν.

Αλλά οι υπουργοί θα συζητήσουν το ζήτημα ξεχωριστά και θα μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος καθώς πρέπει να προετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς του 2022 που θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από το κόστος ενέργειας.

«Η τρέχουσα αύξηση των τιμών της ενέργειας επηρεάζει ήδη τις οικονομίες και υπάρχει ανάγκη να συζητηθεί ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών στους εθνικούς προϋπολογισμούς» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών πολιτικής και εργαλείων που είναι ανοιχτά στις κυβερνήσεις, που κυμαίνονται από την αντιμετώπιση της προσφοράς (επενδύσεις) έως τη διαχείριση της ζήτησης (επιδοτήσεις και εθνικά φορολογικά μέτρα) καθώς και ευρύτερες πτυχές ανταγωνισμού και κανονιστικές ρυθμίσεις», τονίζεται.

«Από οικονομική άποψη, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Οι υποθέσεις σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις συνολικές τιμές αποτελούν βασική συμβολή στην προετοιμασία δημοσιονομικών σχεδίων, ιδίως υπό το πρίσμα της πρόσφατης αστάθειας », αναφέρεται στο σημείωμα.

«Η τρέχουσα κατάσταση υποδεικνύει την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς οι οικονομίες απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και τη σημασία της εφαρμογής πράσινων μεταρρυθμίσεων», αναφέρει η Κομισιόν.

«Υπάρχει κίνδυνος οι υψηλότερες τιμές ενέργειας να έχουν επίσης δυσανάλογες επιπτώσεις στις ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος και τα μεγαλύτερα νοικοκυριά (ενεργειακή φτώχεια), κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε η επιτροπή.

Κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας και της Ελλάδας, με την υποστήριξη ορισμένων αντιπροσωπιών, η αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος στις 6 Οκτωβρίου.

Η αύξηση των τιμών θα απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21-22 Οκτωβρίου.

«Στην Ευρώπη, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, καταγράφεται σημαντική αύξηση των τιμών της ενέργειας. Συνεπώς, ο πρόεδρος αποφάσισε να θέσει αυτό το σημαντικό θέμα στην ατζέντα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Οκτωβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιντς και πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις στις τιμές, κατά εν μέσω της ανάκαμψης από την πανδημία Covid-19, πλήττουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες : «Οι υψηλές τιμές ενέργειας θέτουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών μας υπό σοβαρή πίεση. Πολλές οικογένειες εξακολουθούν να αισθάνονται τον αντίκτυπο των επιπτώσεων της πανδημίας. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να εστιάσουμε στις άμεσες ανησυχίες για τα νοικοκυριά, τη βιομηχανία και τις ΜΜΕ. Αυτό είναι, σε πρώτη φάση, ευθύνη των κρατών μελών. Πρέπει όμως να συζητήσουμε πώς μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις επενδύσεις στην καινοτομία και την καθαρή ενέργεια. «Η τρέχουσα κατάσταση υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία του καθορισμού μιας φιλόδοξης και ρεαλιστικής πορείας προς την εκπλήρωση των συλλογικών μας στόχων για το 2030 και το 2050, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια δίκαιη πράσινη μετάβαση που δεν αφήνει κανέναν πίσω» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης