Την πιθανότητα να διατηρήσουν την τρέχουσα συμφωνία τους για αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του μετέφεραν πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, την ίδια στιγμή που από την πλευρά της κατανάλωσης ασκούνται έντονες πιέσεις για μεγαλύτερη προσφορά προκειμένου να υποχωρήσει η πίεση που ασκείται στις τιμές.

Υπουργοί των χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ θα συνέλθουν διαδικτυακά σήμερα το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση της ομάδας JMMC του οργανισμού, που παρακολουθεί τις εξελίξεις της αγοράς.

Το Brent, αυξημένο κατά 50% φέτος, έσπασε και το φράγμα των 80 δολαρίων μέσα στον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τα 79 δολάρια περίπου σήμερα, παίρνοντας ώθηση από τις διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν τον Ιούλιο να αυξήσουν την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) κάθε μήνα έως τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2022, περιορίζοντας σταδιακά τις περικοπές των 5,8 εκατομ. βαρελιών την ημέρα.

«Το πιο λογικό είναι να προσθέσουμε 400.000 βαρέλια την ημέρα, όχι περισσότερο», ανέφερε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters, δίνοντας μια πρόγευση του τι πρόκειται να αποφασίσει ο ΟΠΕΚ+. Την ίδια στιγμή, άλλη πηγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανή αύξηση αυτή της ποσότητας.

Τις προηγούμενες μέρες πηγές από τον ΟΠΕΚ+ δήλωναν ότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες προσανατολίζονταν να προσθέσουν μεγαλύτερη παραγωγή από όση προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην τελευταία συνάντηση του OPEC+ προσδιορίστηκαν οι όγκοι του Οκτωβρίου.

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Ιχσάν Αμπτούλ Τζαμπάρ δήλωσε την Κυριακή ότι μια τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι δεν θα ήταν βιώσιμη και πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚ επιθυμεί σταθερές αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...