Σε νέο ιστορικό υψηλό έφτασε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη την Τρίτη, ενισχύοντας τις ανησυχίες ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Τα συμβόλαια του Νοεμβρίου (Dutch TTF) διαπραγματεύονταν περίπου στα 118 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWH) λίγο μετά το μεσημέρι στο Λονδίνο. Το συμβόλαιο του προηγούμενου μήνα αυξήθηκε σχεδόν 19% μέσα σε μία ημέρα, με την αύξηση από τις αρχές του έτους να αγγίζει το 400%.

Εν τω μεταξύ, η πτώση της εγχώριας παραγωγής, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες των ΗΠΑ και οι βασικές εργασίες συντήρησης δημιούργησαν μια σφιχτή αγορά φυσικού αερίου και καθιστούν δύσκολη την ανανέωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον επερχόμενο χειμώνα σε όλη την περιοχή.
Stress test για τον ενεργειακό τομέα;

Αρκετοί Βρετανοί πάροχοι ενέργειας κατέρρευσαν εν μέσω της κρίσης των τιμών του φυσικού αερίου. Μόνο τον Σεπτέμβριο, εννέα εταιρείες έβαλαν λουκέτο .

Σε μια κανονική χρονιά, μεταξύ πέντε και οκτώ εταιρειών εξέρχονται από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τον υπουργό Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Κουάσι Κουαρτένγκ.

Μιλώντας στο CNBC “Street Signs Europe” την Τρίτη, ο Γκρεγκ Τζάκσον, Διευθύνων Σύμβουλος της Octopus Energy – ο οποίος πρόσφατα απορρόφησε περισσότερους από μισό εκατομμύριο πελάτες από τον ανταγωνιστή Avro που κατέρρευσε – είπε ότι πολλές εταιρείες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση.

Ο Τζάκσον πρότεινε μάλιστα, ότι τα stress tests που πραγματοποιήθηκαν στον τραπεζικό τομέα θα πρέπει να εφαρμοστούν στον τομέα της ενέργειας για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες λειτουργούν υπεύθυνα.

«Αυτό που είδαμε εδώ είναι η ανάγκη να αποτραπεί η [ίδια] αναταραχή», είπε στο CNBC.

Ο Τζάκσον πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός βασίζεται σε καλές εταιρείες, με χαμηλό κόστος επειδή είναι αποδοτικές και χρησιμοποιούν τεχνολογία, παρά επειδή παίζουν τυχερά παιχνίδια στην αγορά».

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου δεν είναι πρόβλημα μόνο στη Βρετανία. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κυβερνήσεις στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γαλλία έχουν λάβει δραστικά μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπό της στους καταναλωτές.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου είναι πιθανό να μεταφραστεί σε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού. Σε μια έκθεση σχετικά με την απόφαση νομισματικής πολιτικής του Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι ο ρυθμός πληθωρισμού είναι πιθανό να ανέβει «ελαφρώς πάνω από» 4% φέτος, διπλάσιο από τον αρχικό στόχο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές