Την Τετάρτη αναμένεται να διεξαχθεί στη Γερουσία η ψηφοφορία αναφορικά με την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια παύση πληρωμών μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Οι έριδες στο Κογκρέσο αυξάνουν τους κινδύνους για την αμερικανική οικονομία.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι οι γερουσιαστές θα κληθούν να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο, στο οποίο αντιτίθεται οι Ρεπουμπλικάνοι, για την αναστολή των ορίων δανεισμού μέχρι το τέλος του 2022.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε στους νομοθέτες ότι η κυβέρνηση θα έχειθ εξαντλήσει τις δυνατότητες δανεισμού της έως περίπου τις 18 Οκτωβρίου εάν δεν λάβουν μέτρα.

«Μπορούμε να επιλύσουμε την κρίση για το ανώτατο όριο χρέους αυτήν την εβδομάδα και να καθησυχάσουμε τον κόσμο ότι η πλήρης εμπιστοσύνη και η πίστωση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα τεθούν ποτέ υπό αμφισβήτηση», δήλωσε ο Σούμερ από το βήμα της Γερουσίας.

Οι Δημοκρατικοί του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ελέγχουν οριακά στενά και τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τον νόμο για το ανώτατο όριο χρέους την περασμένη εβδομάδα. Το μέτρο χρειάστηκε 60 ψήφους για να προχωρήσει στη Γερουσία.

Οι Ρεπουμπλικανοί δεσμεύονται να το μπλοκάρουν στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για να διαταράξουν τη φιλόδοξη ατζέντα κοινωνικών δαπανών του Μπάιντεν ενόψει των εκλογών του Κογκρέσου του 2022.

Ο επικεφαλής της μειονότητας της Γερουσίας Mitch McConnell κάλεσε τους Δημοκρατικούς να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το ανώτατο όριο του χρέους μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως συμφιλίωσης προϋπολογισμού, η οποία δεν θα απαιτούσε ψήφο από τους Ρεπουμπλικάνους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρώτη αθέτηση του αμερικανικού χρέους θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες στην αμερικανική οικονομία, εξαλείφοντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ρίχνοντας σε αναταραχή τις χρηματοπιστωτικές αγορές και αυξάνοντας το κόστος των στεγαστικών δανείων και των επιχειρηματικών δανείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή