
Ένας αμερικανός, ένας Γερμανός και ένας Ιταλός φυσικός θα μοιραστούν το φετινό Νόμπελ Φυσικής για τη συνεισφορά τους στα μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος και άλλων περίπλοκων φυσικών φαινομένων, ανακοίνωσε την Τρίτη η επιτροπή των βραβείων στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.

Έτσι, στους Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann και Giorgio Parisi απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής.
Το ήμισυ του βραβείου θα μοιραστούν ο ιαπωνικής καταγωγής αμερικανός καθηγητής Σιγιουκούρου Μανάμπε και ο γερμανός συνάδελφός του Κλάους Χάσελμαν, οι οποίοι τιμώνται για τη «φυσική μοντελοποίηση του κλίματος της Γης, την ποσοτικοποίηση της μεταβλητότητας και την αξιόπιστη πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής».
Το υπόλοιπο μισό θα απονεμηθεί στον Ιταλό Τζιόρτζιο Παρίσι «για την ανακάλυψη της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην αταξία και τις διακυμάνσεις για φυσικά συστήματα, από την ατομική στην πλανητική κλίμακα».
BREAKING NEWS:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2021 #NobelPrize in Physics to Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann and Giorgio Parisi “for groundbreaking contributions to our understanding of complex physical systems.” pic.twitter.com/At6ZeLmwa5— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2021
Το βραβείο τους απονεμήθηκε για την «πρωτοποριακή συμβολή τους στην κατανόηση περίπλοκων φυσικών συστημάτων».
Οι εργασίες των τριών ερευνητών, αναφέρει η επιτροπή στην ανακοίνωσή της, έθεσαν τα θεμέλια για την κατανόηση και περιγραφή χαοτικών και φαινομενικά τυχαίων φαινομένων.
Ένα τέτοιο περίπλοκο σύστημα είναι το γήινο κλίμα. Ο Σιγιουκούρου Μανάμπε έδειξε πώς η αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ανεβάζει τη θερμοκρασία. Τη δεκαετία του 1960 ανέπτυξε το πρώτο μαθηματικό μοντέλο του παγκόσμιου κλίματος και ήταν ο πρώτος που εξέτασε την αλληλεπίδραση ανάμεσα στην εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία και την κατακόρυφη μεταφορά αέριων μαζών.
Περίπου μια δεκαετία αργότερα, ο Κλάους Χάσελμαν του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας «Μαξ Πλανκ» στη Γερμανία, επίσης 90 ετών, ανέπτυξε ένα μοντέλο που συνδέει το κλίμα με τον καιρό, εξηγώντας πώς τα μοντέλα του κλίματος δίνουν αξιόπιστες προβλέψεις παρά το γεγονός ότι ο καιρός είναι μεταβαλλόμενος και χαοτικός.


Latest News

Σε κινητά τηλέφωνα βρίσκεται πλέον 1 στις 4 κάρτες
Η μετάβαση σε μία κοινωνία χωρίς μετρητά ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια από σήμερα

15 χρόνια iPhone που άλλαξαν τη ζωή μας
Στις 29 Ιουνίου 2007, το πρώτο iPhone βγήκε στην αγορά. Οι αναβαθμίσεις και βελτιώσεις των iPhοne την τελευταία μιάμιση δεκαετία – μεταξύ των οποίων οι πιο ευκρινείς κάμερες και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας- κατέστησαν δύσκολο το να μην ασχολούμαστε με αυτόν τον διάσημο «υπολογιστή τσέπης».

Τι είναι το σύστημα Halo που σώζει ζωές στη Formula 1
Πρόκειται για το σύστημα των υπερ – αυτοκινήτων της Formula 1, το οποίο έχει σώσει πολλές ζωές πιλότων κατά τη διάρκεια ατυχημάτων

Στον «αέρα» τα δεδομένα 1 δισ. Κινέζων μετά από κυβερνοεπίθεση
Χάκερ υποστηρίζει ότι έκλεψε αστυνομικά ηλεκτρονικά αρχεία περίπου ενός δισεκατομμυρίου Κινέζων πολιτών, με το δείγμα των δεδομένων να περιλαμβάνει αστυνομικές αναφορές από το 1995

NASA και Κίνα ερίζουν για τη... σελήνη
Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες για προσπάθεια στρατιωτικοποίησης

Μπλακ-άουτ «σίγησε» τα κινητά 40 εκατομμυρίων Ιαπώνων
Η πολυήμερη διακοπή δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε πολλές υπηρεσίες.

Στη δίνη του πολέμου οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Μειώθηκαν κατά 9,5% οι πωλήσεις το 2022

Επτά στους 10 αγοράζουν online - Ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούν
Το ηλεκτρονικό εμπόριο διατήρησε τη δυναμική που απέκτησε μέσα στην πανδημία

Ριφιφί 6 εκατ. ευρώ σε 3 μήνες μέσω online εργαλείων για επενδύσεις
Εκτιμήσεις για 20 εκατ. ευρώ στη χρονιά

Ασφάλεια δεδομένων στην εποχή του Metaverse
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν στο 2ο ΟΤ FORUM ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των χρηστών στο περιβάλλον του Metaverse