Η Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας καθιερώθηκε το 2012 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου, ημέρα θανάτου της Μητέρας Τερέζας
Παγκόσμια αλληλεγγύη για την εξάλειψη της φτώχειας

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ, η φιλανθρωπία, όπως και οι έννοιες του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας, παρέχει πραγματικό κοινωνικό δεσμό και συμβάλλει στη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς και πιο ανθεκτικές.

Η φιλανθρωπία μπορεί να ανακουφίσει τις χειρότερες συνέπειες των ανθρωπιστικών κρίσεων, να συμπληρώσει τις δημόσιες υπηρεσίες στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την προστασία των παιδιών. Βοηθά στην πρόοδο του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού και στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Προωθεί επίσης τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων και των μη προνομιούχων και διαδίδει το μήνυμα της ανθρωπότητας σε συγκρουσιακές καταστάσεις.

Στην ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ότι η εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές και τις διαστάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της ακραίας φτώχειας, είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση και απαραίτητη απαίτηση για βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Ατζέντα απαιτεί επίσης ένα πνεύμα ενισχυμένης παγκόσμιας αλληλεγγύης, επικεντρωμένο κυρίως στις ανάγκες των φτωχότερων και των πιο ευάλωτων. Αναγνωρίζει επίσης το ρόλο του διαφορετικού ιδιωτικού τομέα, που κυμαίνεται από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις έως τους συνεταιρισμούς και τις πολυεθνικές, και αυτόν των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων στην εφαρμογή της νέας ατζέντας.

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) που καθορίζονται στην Ατζέντα μπορούν να ομαδοποιηθούν σε έξι κρίσιμους τομείς: άνθρωποι, πλανήτης, ευημερία, ειρήνη και συνεργασία. Έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τη ζωή μας και τον πλανήτη μας παρέχοντας το πλαίσιο που απαιτείται για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα ώστε να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να συμβάλλουν στη βελτίωση του κόσμου μας.

Ιστορικό

Η Διεθνής Ημέρα της Φιλανθρωπίας καθιερώθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση ανθρώπων, ΜΚΟ και ενδιαφερόμενων φορέων σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν άλλους μέσω εθελοντικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων.

Η ημερομηνία της 5ης Σεπτεμβρίου επιλέχθηκε για να τιμήσει την επέτειο του θανάτου της Μητέρας Τερέζας από την Καλκούτα, η οποία έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1979 «για την εργασία στον αγώνα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της στενοχώριας, που αποτελούν επίσης απειλή για ειρήνη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube