H παγκόσμια συμφωνία για ενιαίο ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος αυτού του μήνα, ανέφεραν στο CNBC ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις έχουν εμπλακεί σε σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουν σε μια διεθνή συμφωνία για τον εταιρικό φόρο.

Το περασμένο καλοκαίρι οι χώρες της G-7 και της G-20 υποστήριξαν τη συμφωνία αυτή, η οποία εάν εφαρμοστεί, θα αναγκάσει τις πολυεθνικές να πληρώσουν φόρο όπου δραστηριοποιούνται-και όχι μόνο όπου έχουν την έδρα τους-και θα επιβάλουν ένα ελάχιστο συντελεστή 15%.

Ορισμένα κράτη, ιδίως η Ουγγαρία και η Ιρλανδία, όπου ο φόρος εταιρειών είναι κάτω από 15%, είχαν εγείρει αμφιβολίες για τη συμφωνία. Ωστόσο, οι συζητήσεις με επικεφαλής τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης φαίνεται να αποφέρουν καρπούς.

Ο Μπρούνο Λε Μαίρ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι «είμαστε ένα χιλιοστό μακριά από μια παγκόσμια συμφωνία για ένα νέο διεθνές φορολογικό σύστημα για τον 21ο αιώνα».

«Είμαι απόλυτα αποφασισμένος να ανοίξω τον δρόμο για συναίνεση», είπε στο Παρίσι.

«Το βασικό σημείο είναι να εγκριθεί μια συμφωνία, το αργότερο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, για το νέο διεθνές φορολογικό σύστημα». Και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε είτε την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, είτε στη συνάντηση της G-20 στη Ρώμη στα τέλη Οκτωβρίου, να υπογράψουμε την τελική συμφωνία στο πλαίσιο του διεθνούς φορολογικού συστήματος».

Μιλώντας επίσης στο Παρίσι την Τετάρτη, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εμπόριο, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η συμφωνία του ΟΟΣΑ μπορεί να οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο. Συνεργαζόμαστε επίσης με τα κράτη μέλη της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι όλα είναι καθ’ οδόν όσον αφορά τη διεθνή φορολογική συμφωνία».

«Και είμαστε έτοιμοι από την πλευρά μας επίσης να υποβάλουμε νομοθετικές προτάσεις για να διασφαλίσουμε την ομοιόμορφη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας σε ολόκληρη την ΕΕ».
Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna είπε επίσης στο CNBC: «Είμαστε πολύ κοντά σε [έναν] συμβιβασμό, σε λίγες ημέρες, που θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες».

Η Ιρλανδία σήμανε τις τελευταίες 48 ώρες ότι οι πρόσφατες αλλαγές στη συμφωνία ήταν ευπρόσδεκτες. Ο Leo Varadkar, αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, είπε ότι το νέο κείμενο «ανταποκρίνεται σε πολλές, αν όχι σε όλες τις ανησυχίες» που είχε η χώρα του, ανέφεραν οι Financial Times.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας Eamon Ryan δήλωσε αισιόδοξος και βέβαιος ότι η Ιρλανδία θα αποτελέσει μέρος της λύσης σε αυτό το πλαίσιο. Ο Paschal Donohoe, υπουργός Οικονομικών της χώρας, δήλωσε στο Λουξεμβούργο ότι θα συζητήσει την αναθεωρημένη φορολογική συμφωνία στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη και θα εκφράσει τη γνώμη του στη συνέχεια.

Παρά τα σχόλια της Ιρλανδίας, η Εσθονία και η Ουγγαρία συγκαταλέγονται στην ομάδα των εθνών που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία.

Μιλώντας στο CNBC την Τετάρτη, ο Péter Szijjártó, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, δήλωσε ότι ο φορολογικός συντελεστής εταιρικής φορολογίας της χώρας του 9% είναι «τεράστιο πλεονέκτημα» και ότι ο φορολογικός ανταγωνισμός δεν είναι επιβλαβής.

Είπε επίσης ότι το 15% είναι «υψηλό» αλλά καταλαβαίνει ότι «δεν υπάρχει χώρος» για κίνηση από τους κορυφαίους διαπραγματευτές. Ως εκ τούτου, η Ουγγαρία πρότεινε περίοδο εφαρμογής 10 ετών και ελπίζει ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους ομολόγους της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή