Μια παγκόσμια συμφωνία για την παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Οκτωβρίου, δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο CNBC την Τετάρτη.

Οι κυβερνήσεις πολλών κρατών σε όλο τον κόσμο έχουν εμπλακεί σε σκληρές διαπραγματεύσεις για να πείσουν μια ομάδα κρατών να προσυπογράψουν μια διεθνή συμφωνία για τον εταιρικό φόρο. Οι χώρες της G-7 και της G-20 υποστήριξαν το περασμένο καλοκαίρι μια συμφωνία φορολόγησης των εταιρειών, που εάν εφαρμοστεί, θα αναγκάσει τις πολυεθνικές να πληρώσουν φόρο στη χώρα όπου δραστηριοποιούνται -και όχι μόνο εκεί όπου έχουν την έδρα τους- ενώ το ελάχιστο ποσοστό φορολόγησής τους θα είναι τουλάχιστον 15%.

Ορισμένα κράτη, ιδίως η Ουγγαρία και η Ιρλανδία, όπου ο φόρος εταιρειών είναι κάτω από 15%, έχουν εγείρει αμφιβολίες για τη συμφωνία και αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, οι συζητήσεις με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης φαίνεται να αποφέρουν καρπούς.

Oριστικοποίηση τον Οκτώβριο

«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία του ΟΟΣΑ μπορεί να οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο. Συνεργαζόμαστε επίσης με τα κράτη μέλη της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι όλοι είναι ενήμεροι για τη διεθνή φορολογική συμφωνία », δήλωσε στο CNBC ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Και είμαστε έτοιμοι από την πλευρά μας επίσης να υποβάλουμε νομοθετικές προτάσεις για να διασφαλίσουμε την ομοιόμορφη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας σε ολόκληρη την ΕΕ», ξεκαθάρισε.

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμέγκνα, δήλωσε τα εξής στο CNBC: «Είμαστε πολύ κοντά σε [έναν] συμβιβασμό, σε λίγες ημέρες, που θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες».

Η Ιρλανδία έχει διαμηνύσει τις τελευταίες 48 ώρες ότι οι πρόσφατες αλλαγές στη συμφωνία ήταν ευπρόσδεκτες. Ο Λέο Βάραντκαρ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε ότι το νέο κείμενο «ανταποκρίνεται σε πολλές, αν όχι σε όλες τις ανησυχίες» που είχε η χώρα του, αναφέρουν οι Financial Times.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας Ίμον Ράιν. δήλωσε αισιόδοξος και βέβαιος ότι η Ιρλανδία θα αποτελέσει μέρος της λύσης σε αυτό το πλαίσιο. Ο Πασκάλ Ντόνοχιου, υπουργός Οικονομικών της χώρας, δήλωσε στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο ότι θα συζητήσει την αναθεωρημένη φορολογική συμφωνία στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη και θα εκφράσει τη γνώμη του στη συνέχεια.

Πέρα από τα πιο πάνω σχόλια της Ιρλανδίας, η Εσθονία και η Ουγγαρία συγκαταλέγονται στην ομάδα των κρατών που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή