«Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν παραγγελίες που η Ρωσία δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να τις παραδώσει, ειδικά σε σχέση με τον αγωγό της Ουκρανίας. Η Ρωσία μπορεί να παραδώσει ποσότητες φυσικού αερίου με βάση τις συμβατικές της υποχρεώσεις και όχι… όπως να ‘ναι». Με τη δήλωση αυτή, η Γερμανίδα Καγκελάριος αποκηρύσσει τη σεναριολογία για το ρωσικό «δάχτυλο» πίσω από την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη και… «αθωώνει» το Κρεμλίνο, παρά το γεγονός πως ακόμη και Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει έρευνα για το ρόλο της Gazprom στην εκτίναξη των τιμών.

Τον περασμένο μήνα, 40 μέλη της Ευρωβουλής ζήτησαν με επιστολή τους προς την Κομισιόν, διεξαγωγή έρευνας για τον πιθανό ρόλο του ρωσικού μονοπωλιακού κολοσσού στις ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί στην ευρωπαϊκή αγορά με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών σε δυσθεώρητα ύψη. Το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης συζητήθηκε εκ νέου σήμερα από την ολομέλεια, όπου επανήλθε το ζήτημα της διεξαγωγής έρευνας για τη χειραγώγηση της αγοράς από κάθε δυνατή πλευρά και παράγοντα.

Βεβαίως, ουδείς ηγέτης μέχρι τώρα δεν έχει διανοηθεί να αναφερθεί στη Ρωσία και τον πιθανό ρόλο που έχει παίξει. Όμως, η κυρία Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ήταν η πρώτη που πήρε σαφή θέση αποκηρύσσοντας τη θεωρία αυτή που ουσιαστικά πηγάζει από την πιθανή πρόθεση της Μόσχας να ασκήσει πιέσεις για την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2, με τον οποίο θα παρακαμφθεί η Ουκρανία για τη δίοδο του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Πάντως, και από τη σύνοδο της Ε.Ε. στη Σλοβενία, η κυρία Μέρκελ είχε σπεύσει να επισημάνει πως μάλλον η Ευρώπη «είχε συνηθίσει στις πολύ χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου», υπενθυμίζοντας δε, πως οι τιμές είχαν πέσει τόσο χαμηλά επίπεδα που οι ΗΠΑ έπρεπε να παγώσουν την εκμετάλλευση των σχιστολιθικών αποθεμάτων. «Τώρα η ζήτηση ανεβαίνει και πάλι, οπότε θα πρέπει να δούμε το θέμα πολύ προσεκτικά» επεσήμανε.

Αναλυτές έσπευσαν να αποδώσουν την μετριοπαθή στάση της Γερμανίδα Καγκελάριου στο γεγονός πως βρίσκεται ήδη στην πόρτα εξόδου από την εξουσία, οπότε δεν πρόκειται να γίνει αποδέκτης της λαϊκής πίεσης και δυσαρέσκειας που θα προκληθεί από την εκτίναξη του κόστους για τα νοικοκυριά το χειμώνα.

Επίσης, πολλοί έσπευσαν να υπενθυμίσουν το ρόλο που έπαιξε προσωπικά στη δρομολόγηση του Nord Stream 2 κόντρα στις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρχαν από τμήμα της γερμανικής κοινωνίας, από παράγοντες της Ε.Ε. και σίγουρα βέβαια από την πλευρά των Αμερικανών. Οι επικριτές του έργου, εντός και εκτός Γερμανίας, προειδοποιούσαν πως η εξάρτηση της κυριότερης δύναμης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο θα αυξηθεί με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον. Για τους ίδιους δε, η τωρινή χρήση του φυσικού αερίου ως «όπλο» από τη Ρωσία αποτελεί ένα προειδοποιητικό καμπανάκι για το μέλλον.

Προς απόδειξη του τελευταίου φτάνει να επισημάνουμε πως μόνο μία δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης και η Gazprom θα αυξήσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ήταν αρκετή για να φέρει την πρώτη αποσυμπίεση των τιμών μετά από το αδιάκοπο ράλι των προηγούμενων ημερών!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή