Εντονη ανησυχία επικρατεί στις αγορές για το όριο του χρέους των ΗΠΑ, με την Goldman Sachs να προειδοποιεί ότι το Κογκρέσο μπορεί να αποτύχει να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους πριν από την προθεσμία της 18ης Οκτωβρίου.

«Φαίνεται ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος να μην ενεργήσει το Κογκρέσο μέχρι την προθεσμία της 18ης Οκτωβρίου», έγραψαν σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

Η τράπεζα της Wall Street πρόσθεσε ότι η «παρέλευση του ορίου αυτού μοιάζει με πραγματικό κίνδυνο», αν και η παύση πληρωμών «πιθανότατα θα είναι σύντομη».

Σημειώνεται πάντως ότι η προειδοποίηση της Goldman Sachs δημοσιεύτηκε πριν από την είδηση ​​ότι ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell πρότεινε παράταση του ορίου μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την Τετάρτη ότι εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εξαντληθεί και θα αντιμετωπίσει έκτακτα μέτρα έως τις 18 Οκτωβρίου. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει πολύ λίγα μετρητά για να πληρώσει τους λογαριασμούς του έθνους.

«Αν και δεν είναι η βασική μας υπόθεση, πιστεύουμε επίσης ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το Κογκρέσο να χάσει την προθεσμία», έγραψαν στην έκθεση οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

«Είναι αδύνατο να αποκλειστούν αυτά ή άλλα βήματα εξ ολοκλήρου, αλλά είμαστε σκεπτικοί ότι τέτοιες κινήσεις θα τεθούν σε εφαρμογή φέτος», ανέφεραν οι οικονομολόγοι στην έκθεση.

Η πιο πιθανή επιλογή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, σύμφωνα με την Goldman Sachs, είναι μια αυτόνομη αύξηση του ορίου χρέους μέσω συμφιλίωσης – μια διαδικασία στην οποία οι Δημοκρατικοί ηγέτες έχουν υποστηρίξει.

Ένα μεγάλο μειονέκτημα σε αυτό είναι ότι θα αναγκάσει τους Δημοκρατικούς να καθορίσουν ένα νέο ποσό σε δολάρια για το όριο χρέους, πιθανώς κοντά στα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντί να το αναστείλουν απλώς, δήλωσε η Goldman Sachs.

Η Goldman Sachs τόνισε ότι τυχόν καθυστέρηση στην αρχή δανεισμού θα ήταν πιθανό να είναι σύντομη, διότι «η ανταπόκριση της δημόσιας και χρηματοπιστωτικής αγοράς πιθανότατα θα επιβάλει μια γρήγορη πολιτική λύση».

Εάν το Κογκρέσο παραλείψει την προθεσμία, η Goldman Sachs δήλωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να πληρώνει το κεφάλαιο και τους τόκους των Ομολογιών, αλλά θα σταματήσει άλλες πληρωμές στις οποίες βασίζονται οι καθημερινοί Αμερικανοί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή