Στη δοκιμασμένη συνταγή της πίεσης της επιχειρηματικής αγοράς ποντάρει ο Λευκός Οίκος, με τον Τζο Μπάιντεν να καλεί απόψε εκτάκτως σε συνάντηση κορυφαίους CEOs προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξη τους στην άσκηση πιέσεων προς τους Ρεπουμπλικάνους για να στηρίξουν την ψηφοφορία για την αύξηση του ταβανιού του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπάιντεν φαίνεται να έχει προσκαλέσει, μεταξύ άλλων, στο Οβάλ Γραφείο τους επικεφαλής της JPMorgan Chase & Co, της Citigroup, της Bank of America, της Intel Corp, της Raytheon Technologies, της Nasdaq Inc. και της Deloitte.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, στην ψηφοφορία που θα λάβει χώρα απόψε στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι σχεδιάζουν να μπλοκάρουν μια ακόμη απόπειρα των Δημοκρατικών να αυξήσουν το ταβάνι του χρέους.

Με τους αναλυτές να υπολογίζουν πως η χώρα βρίσκεται περίπου δύο εβδομάδες πριν φτάσει στο ανώτατο όριο του χρέους –η ίδια η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει τοποθετήσει το χρονικό όριο στις 18 Οκτωβρίου-, γεγονός που θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών, η επιχειρηματική Αμερική βρίσκεται… στα κάγκελα αναγνωρίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε άνευ προηγουμένου πρόβλημα στην οικονομία, εκμηδενίζοντας όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί για την σταθεροποίηση της από την πανδημία, ενώ βέβαια θα προκαλούσε σεισμό στο χρηματιστήριο.

Η άκαμπτη στάση των Ρεπουμπλικάνων έχει δημιουργήσει δυσφορία στην αγορά και σε αυτό ακριβώς ποντάρει ο κ. Μπάιντεν γνωρίζοντας την επιρροή που ασκούν συγκεκριμένα λόμπι στις τάξεις των νομοθετών. Όμως, προφανώς το Οβάλ Γραφείο επιθυμεί η πίεση αυτή να ενισχυθεί.

Ήδη ομάδα επιχειρηματικών γκρουπ που εκπροσωπούν επενδυτικές εταιρείες και τράπεζες απέστειλαν επιστολή στο Κογκρέσο, την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας τις σοβαρές συνέπειες που θα προκύψουν από μια στάση πληρωμών. «Η κήρυξη στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ δεν είναι καν επιλογή. Βασιζόμαστε στο Κογκρέσο να κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να λύσει το ζήτημα του ορίου του χρέους» έγραψε ενδεικτικά ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νιλ Μπράντλεϊ.

Σύμφωνα με την ερευνητική οργάνωση OpenSecrets, που ειδικεύεται στην καταγραφή των προεκλογικών εισφορών προς κόμματα και υποψηφίους, το Εμπορικό Επιμελητήριο δαπάνησε 82 εκατ. δολάρια για lobbying το 2020, ποσό από το οποίο τα δύο τρίτα κατέληξαν στα ταμεία Ρεπουμπλικάνων νομοθετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή