Η πανδημία COVID-19 θα συνεχίσει να υπονομεύει τις παγκόσμιες και περιφερειακές αλυσίδες εφοδιασμού-και την παγκόσμια οικονομία-εκτός εάν ενισχυθεί η πρόσβαση σε εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες δεδομένου ότι τα συστήματα παραγωγής είναι συνδεδεμένα.

Αυτό ήταν το μήνυμα των διαφόρων ομιλητών στο 15ο τετραετές συνέδριο της UNCTAD (UNCTAD15), κατά τη διάρκεια της δεύτερης υπουργικής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης για την αναδιαμόρφωση των παγκόσμιων και περιφερειακών αλυσίδων αξίας.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), είναι η διάσκεψη και το επίκεντρο, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, που στοχεύει στην ανάπτυξη και άλλα συναφή ζητήματα στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, της τεχνολογίας, των επενδύσεων και της αειφόρου ανάπτυξης.

Αλυσίδα Αξίας είναι το σύνολο των αλληλένδετων δραστηριοτήτων μέσω των οποίων μια επιχείρηση προσθέτει αξία σε ένα προϊόν. Οι Παγκόσμιες Αλυσίδες Αξίας (Global Value Chains) ουσιαστικά επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επικεντρώνονται στο τμήμα της διαδικασίας στο οποίο είναι καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές, χρησιμοποιώντας ενδιάμεσα αγαθά και υπηρεσίες από άλλες επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζεται να αναπτύξουν όλες τις δραστηριότητες του κλάδου.

Οι συμμετέχοντες είπαν ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να διασφαλιστεί ότι τα σημαντικά προγράμματα αποκατάστασης της COVID-19 που υιοθετήθηκαν από πολλές κυβερνήσεις και οι στρατηγικές ανθεκτικότητας του ιδιωτικού τομέα δημιουργούν βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη που ωφελεί όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες.

Τα προβλήματα ευθραυστότητας παραμένουν

Η πανδημία οδήγησε στην αναδιαμόρφωση των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας προς όφελος της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας. Αυτό θα έχει βαθιές συνέπειες για χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη.

«Αλλά οι ανησυχίες για την ευθραυστότητα των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας παραμένουν», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της UNCTAD, Ρεμπέκα Γκρίνσπαν.

Είπε ότι η πανδημία εξέθεσε τα λάθη της σύγχρονης παγκόσμιας αξίας όπως ποτέ άλλοτε, αποκαλύπτοντας αποτυχίες στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού εξοπλισμού και φαρμάκων υγειονομικής περίθαλψης.

Για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, η κ. Grynspan είπε ότι «οι μελλοντικές τροχιές της διεθνούς παραγωγής πρέπει να υποστηριχθούν από ένα ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, με ανθεκτικές και καλά λειτουργικές παγκόσμιες αλυσίδες αξίας».

Η παγκόσμια οικονομία χάνει 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια

Ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τζον Ντέντον, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα χάσει έως και 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τις ανεπτυγμένες χώρες να επωμίζονται το μισό κόστος, εάν οι κυβερνήσεις αποτύχουν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών στα εμβόλια για τον COVID-19.

Σχετικά με την ευθραυστότητα των αλυσίδων αξίας, ο κ. Ντέντον προσέδωσε και μια θετική νότα, επαινώντας την ευκινησία και την ευρωστία των επιχειρήσεων στον απόηχο της πανδημίας.

Προειδοποίησε ότι ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός ήταν αντιπαραγωγικοί για την αποτελεσματική λειτουργία των διεθνών δικτύων παραγωγής. «Η επαναγορά δεν είναι πρακτική και δεν έχει νόημα για τις επιχειρήσεις», είπε.

Αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ουγκάντα, Ντέιβιντ Μπαχάτι, δήλωσε ότι η έλλειψη πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19 στην Αφρική ήταν ένας αδύναμος κρίκος στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας παραγωγής. Είπε ότι οι αλυσίδες αξίας δεν θα μπορούσαν να ενισχυθούν χωρίς επαρκή εμβόλια για προστασία από την COVID-19.

«Καθώς χτίζουμε περιφερειακές και παγκόσμιες αλυσίδες αξίας ενώ επιδιώκουμε την ευημερία για όλους, ας εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε δύναμη σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας και να επιδιώξουμε ισότητα στην ανάπτυξη», είπε.

Ζήτησε την προώθηση της εκβιομηχάνισης στην Αφρική για να αυξήσει τη συμμετοχή της ηπείρου σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. «Πρέπει να οικοδομήσουμε ισχυρές περιφερειακές και παγκόσμιες αλυσίδες αξίας που δεν αφήνουν κανέναν πίσω», είπε ο κ. Μπαχάτι.

Η Γερμανία θα δωρίσει 100 εκατομμύρια δόσεις

Η κοινοβουλευτική κρατική γραμματέας της Γερμανίας στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας, Elisabeth Winkelmeier-Becker, ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα παράσχει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε φτωχότερες χώρες.

«Εάν η ανάκαμψη είναι πιο ισότιμη, θα είναι σημαντικό να βελτιωθεί ουσιαστικά η προσφορά εμβολίων σε φτωχότερες χώρες», είπε.

Η κ. Winkelmeier-Becker υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για καλύτερη ενσωμάτωση των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια οικονομία, καθώς χρειάζονται τις εσωτερικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην πορεία τους προς την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων.

Σημείωσε το ρόλο των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας στο να επιτρέψουν στις αναπτυσσόμενες χώρες να χρησιμοποιήσουν τη βιομηχανική βάση των ανεπτυγμένων οικονομιών – χωρίς να χρειαστεί να χτίσουν οι ίδιες ολόκληρες αλυσίδες αξίας.

«Οι κυβερνήσεις μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των υφιστάμενων αλυσίδων αξίας παρέχοντας ένα κατάλληλο και σταθερό περιβάλλον που επιτρέπει στις εταιρείες να προγραμματίζουν εκ των προτέρων», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή