Aύριο, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στις 11.00 π.μ., θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Το μέτρα κλείδωσαν σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Υψηλότερη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί ο διπλασιασμός του ύψους της επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος σε σχέση με την αρχική εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Πηγές αναφέρουν ότι η επιδότηση θα είναι στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 30 ευρώ που είχε ανακοινώσει αρχικά από τη ΔΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης ρεύματος τα νοικοκυριά θα έχουν έκπτωση 18 ευρώ αντί για 9 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τη νέα αύξηση θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ αντί για 200 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση θα αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί διπλασιασμός του ποσού που θα διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω ποσό πέρυσι ήταν 85 εκατ., ενώ φέτος θα ανέλθει σε 170 εκατ. ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος θα αυξηθεί όπως και τα εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να καλυφθούν τα νοικοκυριά που καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο, φυσικό αέριο και καυσόξυλα.

Ξεχωριστό πρόγραμμα επιδότησης φυσικού αερίου δεν πρόκειται να ισχύσει στην παρούσα φάση.

Αυτόματος μηχανισμός παρέμβασης

Αυτόματο μηχανισμό παρέμβασης ώστε να επιδοτούνται τα νοικοκυριά όταν αυξάνονται οι τιμές στην ενέργεια σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στο ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων.

Σε πρώτη φάση θα ανακοινωθούν τα άμεσα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει και δεύτερη παρέμβαση σε ότι αφορά το φυσικό αέριο. Η παρέμβαση θα έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά και θα καλύπτει ομάδες που βάλλονται περισσότερο. Η κυβέρνηση επιθυμεί να βοηθήσει περισσότερο τη μεσαία τάξη. Η συζήτηση για το επίδομα θέρμανσης είναι σε εξέλιξη. Αλλά θα είναι για περισσότερους» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, αποφεύγοντας να αναλύσει περισσότερο, τα κριτήρια και ποιους θα αφορά.

Η ελληνική πρόταση στην ΕΕ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε..  και αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών, κυρίως των πιο ευάλωτων, από την αύξηση του κόστους ενέργειας.

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει υποβάλει συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση για την άμεση αντιστάθμιση των επιπτώσεων από το αυξημένο κόστος ενέργειας, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός, η οποία προβλέπει τον πλειστηριασμό μελλοντικών δικαιωμάτων εκπομπών για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Απευθυνόμενος στους ομολόγους του, πρότεινε τις εξής παρεμβάσεις:

– Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Αποθεματικό Σταθεροποίησης της Αγοράς, στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS). Με την ενεργοποίηση του αποθεματικού, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν επιπλέον έσοδα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων την επόμενη χειμερινή περίοδο.

– Να δημιουργηθεί μία εργαλειοθήκη την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την υφιστάμενη κατάσταση, προστατεύοντας τους πολίτες και θωρακίζοντας τις οικονομίες τους από αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον.

– Να αξιολογηθούν και να ληφθούν μέτρα για τις διαρθρωτικές αδυναμίες και ελλείψεις στις υποδομές ενέργειας, το ρυθμιστικό πλαίσιο και την οργάνωση της αγοράς, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα ανατιμήσεων. Στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής θα πρέπει να είναι η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των κρατών-μελών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια