Το 60% των CEOs παγκοσμίως και το 76% των Ελλήνων εκφράζουν βεβαιότητα για την προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Οι Έλληνες CEOs μάλιστα παρουσιάζουν αυξημένη βεβαιότητα για την προοπτική ανάπτυξης της χώρας τους (82%).

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα «CEO Outlook», τη μεγαλύτερη ετήσια έρευνα της KPMG που για 4η συνεχή χρονιά περιλαμβάνει ελληνικά στοιχεία, και η οποία βασίζεται στις απόψεις για το μέλλον που εκφράζουν 1.325 CEOs από 11 σημαντικές διεθνείς αγορές και 50 CEOs προερχόμενων από την ελληνική αγορά.

Tην φετινή ψηφιακή εκδήλωση προλόγισε ο Νίκος Βουνισέας, Senior Partner της ΚPMG στην Ελλάδα, ενώ το σύνολο των αποτελεσμάτων της έρευνας παρουσίασε ο Αλκιβιάδης Σιαράβας, Marketing & Communications Manager της KPMG στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα οι σημερινοί CEOs παγκοσμίως και στην Ελλάδα ενισχύουν τις ψηφιακές δυνατότητες, δίνουν προτεραιότητα στον άνθρωπο και εστιάζουν στον σκοπό ώστε να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και να αναδυθούν ισχυρότεροι. Επιπλέον, φαίνεται να ενστερνίζονται και να ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις των CEOs παγκοσμίως για τις προκλήσεις, καθώς και για τις αναπτυξιακές προοπτικές που παρουσιάζει η επόμενη ημέρα.

Πιο αναλυτικά, παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και την μεταβλητότητα των κινδύνων, οι CEOs δηλώνουν βέβαιοι και αισιόδοξοι για την ανάπτυξη, νιώθουν ισχυρή σύνδεση με τον σκοπό τους και αποζητούν να προωθήσουν την επέκταση.

Χαρακτηριστικά το 76% των Ελλήνων CEOs (και το 60% παγκοσμίως) εκφράζουν βεβαιότητα για την προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπλέον, οι Έλληνες CEOs παρουσιάζουν αυξημένη βεβαιότητα για την προοπτική ανάπτυξης της χώρας τους με ποσοστό 82% σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα (66%).

Σε ποσοστό 82% οι Έλληνες CEOs (και το 64% παγκοσμίως) αναφέρουν ότι ο καθοριστικός στόχος της επιχείρησής τους είναι να εντάξει τον σκοπό σε ό,τι κάνει δημιουργώντας έτσι μακροπρόθεσμη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Το 80% των Ελλήνων CEOs δηλώνουν αισιοδοξία για την προοπτική ανάπτυξης της δικής τους εταιρείας και οι Εξαγορές & Συγχωνεύσεις φαίνεται ότι είναι κρίσιμες για την στήριξη της ανάπτυξης και την απόκτηση ψηφιακών δυνατοτήτων. Το 84% των Ελλήνων CEOs (και το 87% παγκοσμίως) δηλώνουν ότι θέλουν να συνάψουν συμφωνίες μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Βιωσιμότητα και οικονομική ανάπτυξη

Με αυξανόμενη πίεση από τα ενδιαφερόμενα μέρη να επανέλθουν καλύτερες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι CEOs ενσωματώνουν το ESG στην επιχειρηματική τους στρατηγική.

Στην Ελλάδα το 92% των CEOs ανέφερε ότι θα θεωρείται ολοένα και περισσότερο προσωπικά υπεύθυνο για την πρόοδο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων, με το 64% να δηλώνει ότι η ταχύτατη αύξηση των προσδοκιών του κοινού, των επενδυτών και του κράτους για την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη, ίσως να δυσκολεύουν το να ανταποκριθούν σε αυτές.

Το 46% των Ελλήνων CEOs (και το 30% των CEOs παγκοσμίως) σχεδιάζουν επενδύσεις άνω του 10% των εσόδων τους με στόχο να γίνουν οι επιχειρήσεις τους πιο βιώσιμες. Την ίδια στιγμή, το 84% (και το 75% των CEOs παγκοσμίως) αναφέρει ότι οι παγκόσμιοι επικεφαλής χρειάζεται να εισάγουν τον χαρακτήρα του επείγοντος στην κλιματική τους ατζέντα στο συνέδριο COP26.

Ενώ το 52% των CEOs σε επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης πιστεύουν ότι τα προγράμματα ESG βελτιώνουν την οικονομική απόδοση, αυτό μειώνεται στο 37% στο σύνολο των CEOs παγκοσμίως, σε αντίθεσή με τους Έλληνες CEOs που αυξάνεται στο 56%.

Ψηφιακή ευελιξία

Οι CEOs ενισχύουν το ψηφιακό πλεονέκτημα των εταιρειών τους, δημιουργώντας ένα πιο ευέλικτο μέλλον για την εργασία και λειτουργώντας ως μέρος των ψηφιακών οικοσυστημάτων.

Το 46% των Ελλήνων CEOs (και το 37% παγκοσμίως) δηλώνει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων θα εργάζεται εξ αποστάσεως δύο ημέρες την εβδομάδα και το 56% (και το 51% παγκοσμίως) αναζητά επενδύσεις σε κοινούς χώρους γραφείων.

Στην Ελλάδα, οι CEOs σε ποσοστό μόλις 34%, υποστηρίζουν την αύξηση επενδύσεων στις διαδικασίες εντοπισμού των ανατροπών και της καινοτομίας. Αντίθετα, οι CEOs παγκοσμίως παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό, 67%.

Το 74% των Ελλήνων CEOs (και το 70% παγκοσμίως) κρίνει σημαντική τη σύναψη νέων συνεργασιών προκειμένου να διατηρηθεί ο ρυθμός του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ελληνικά ευρήματα

Για τέταρτη χρονιά το CEO Outlook ενσωματώνει τα ελληνικά αποτελέσματα και ευρήματα, παρουσιάζοντας κυρίως τις ομοιότητες αλλά και κάποιες διαφορές των Ελλήνων σε σχέση με τους CEOs των κύριων χωρών που συμμετέχουν στην έκθεση. Παρακάτω κάποια από τα βασικά ευρήματα της έρευνας που αφορούν την Ελλάδα:

  • To 82% των CEOs εκφράζουν βεβαιότητα για την προοπτική ανάπτυξης της χώρας τους τα επόμενα τρία χρόνια. Ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση 16% σε σχέση με τις δηλώσεις τους προ της πανδημίας στο 2019 CEO Outlook (66%).
  • Το 76% των CEOs εκφράζουν αυξημένη βεβαιότητα και για την προοπτική ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα τρία χρόνια σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα που το 58% δήλωνε σχετική βεβαιότητα.
  • Οι CEOs επενδύουν στην «ηγεσία με σκοπό» με ποσοστό 82%.
  • Σε υψηλά επίπεδα φαίνεται να βρίσκεται η αισιοδοξία των CEOs (80%) και για την προοπτική ανάπτυξης της δικής τους επιχείρησης σε βάθος τριετίας.
  • Οι Εξαγορές & Συγχωνεύσεις είναι κρίσιμες για την στήριξη της ανάπτυξης και την απόκτηση ψηφιακών δυνατοτήτων για το 84% των CEOs.
  • Το 92% των CEOs αναφέρουν ότι θεωρούν ολοένα και περισσότερο προσωπικά υπεύθυνους τους εαυτούς τους και τις δράσεις τους για την εξέλιξη στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων.
  • Η ταχύτατη αύξηση των προσδοκιών του κοινού, των επενδυτών και του κράτους για την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη, αποτελούν κάποιες από τις προκλήσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων, σύμφωνα με το 64% των CEOs.
  • 46% των CEOs σχεδιάζουν επενδύσεις άνω του 10% των εσόδων τους με στόχο να κάνουν τις επιχειρήσεις τους πιο βιώσιμες.
  • Το 84% των CEOs δηλώνει ότι οι παγκόσμιοι επικεφαλής χρειάζεται να εισάγουν τον χαρακτήρα του επείγοντος στην κλιματική τους ατζέντα στο συνέδριο COP26.
  • Η σύναψη νέων συνεργασιών προκειμένου να διατηρηθεί ο ρυθμός του ψηφιακού μετασχηματισμού κρίνεται σημαντική από το 74% των CEOs .
  • Ένα μέρος των CEOs (46%) συμφωνεί με την εξ αποστάσεως εργασία για την πλειοψηφία των εργαζομένων τους, δύο ημέρες την εβδομάδα, με το 56% να επιθυμεί να επενδύσει σε κοινούς χώρους γραφείων.
  • Μόνο ένα ποσοστό 34% των CEOs υποστηρίζει την αύξηση επενδύσεων στις διαδικασίες εντοπισμού των ανατροπών και της καινοτομίας.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive