Αντιμέτωπος με την αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων-κυρίως λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Κίνας, βρίσκεται ο τομέας των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των μεταφορών και οι συνέπειες της εξάπλωσης της παραλλαγής του κοροναϊού (Delta), ιδίως στην Ασία, έχουν διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο των εντάσεων, η φθινοπωρινή έκδοση του 2021 της έκθεσης βραχυπρόθεσμων προοπτικών , που δημοσιεύθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει μια λεπτομερή επισκόπηση των τελευταίων τάσεων και περαιτέρω προοπτικών για κάθε έναν από τους τομείς αγροδιατροφής που καλύπτονται.
Αροτραίες καλλιέργειες
Η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ βρίσκεται σε άνοδο, με προβολή 294,8 εκατομμυρίων τόνων για το 2021/22, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτή η αύξηση υποστηρίζεται κυρίως από την ανάκαμψη της παραγωγής σίτου, που εκτιμάται σε 131 εκατομμύρια τόνους, 11,9% υψηλότερη από πέρυσι. Με υψηλές τιμές και ευνοϊκές συνθήκες για τα κοπάδια στην ΕΕ, η χρήση των σιτηρών για ζωοτροφές προβλέπεται ότι θα είναι σταθερή για το 2021/22, σε 162,2 εκατομμύρια τόνους.
Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων της ΕΕ ανέκαμψε από το χαμηλό του περασμένου έτους, που εκτιμάται σε 30,4 εκατομμύρια τόνους για το 2021/22, αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2020/21. Ομοίως, η παραγωγή πρωτεϊνικών καλλιεργειών στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 4,8 εκατομμύρια τόνους το 2021/22, αύξηση 11,3% σε ετήσια βάση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της περιοχής κατά 13,4%.
Όσον αφορά τα ζαχαρότευτλα, η πρόβλεψη για το 2021/22 είναι ευνοϊκότερη από την περσινή σεζόν, με πρόβλεψη απόδοσης 75,1 τόνων ανά εκτάριο. Η παραγωγή ζαχαρότευτλων στην ΕΕ θα μπορούσε να φτάσει τους 113 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 13,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν.
Συνολικά, με θετικές προοπτικές και υψηλές τιμές, οι καλλιεργητές αροτραίων καλλιεργειών θα πρέπει να είναι σε θέση να απορροφήσουν την αύξηση των τιμών των εισροών.
Εξειδικευμένες καλλιέργειες
Η παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ προβλέπεται να είναι 2 εκατομμύρια τόνοι για το 2021/22, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η αναμενόμενη καλή χρονιά παρεμποδίστηκε από ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι σε ορισμένες χώρες παραγωγής. Οι εξαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν το 2021/22 και θα μπορούσαν να φτάσουν τους 860 000 τόνους.
Όσον αφορά τα μήλα , η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% το 2021/22, φτάνοντας τους 12,5 εκατομμύρια τόνους. Αυτή η αύξηση προέρχεται κυρίως από την πολωνική παραγωγή, όπου έχει αυξηθεί η δενδροκαλλιέργεια, ενώ ευνόησαν και οι καιρικές συνθήκες. Αυτό θα ασκήσει πίεση στις τιμές αλλά η κατανάλωση θα παραμείνει ισχυρή.
Προβλέπεται μείωση 3% για την παραγωγή πορτοκαλιού στην ΕΕ , φτάνοντας τους 6,4 εκατομμύρια τόνους, λόγω της πτώσης της ιταλικής παραγωγής από τις δυσμενής καιρικές συνθήκες. Όσον αφορά την κατανάλωση, τα φρέσκα πορτοκάλια παραμένουν υψηλά στην προτίμηση, αντικαθιστώντας την κατανάλωση επεξεργασμένου χυμού πορτοκαλιού.
Ζωικά προϊόντα
Η κατάσταση των αγορών ζωικών προϊόντων είναι μικτή. Οι τιμές στους τομείς του βοείου κρέατος, των πουλερικών και των γαλακτοκομικών είναι καλές. Ωστόσο, με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και των εισροών, τα περιθώρια των παραγωγών μπορεί να συμπιεστούν.
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Η συλλογή γάλακτος της ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,3% το 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Το τυρί εξακολουθεί να είναι η κύρια επιλογή μεταποίησης, υποστηριζόμενη από την αύξηση των εξαγωγών. Συνολικά, οι εξαγωγές τυριού της ΕΕ θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 4% το 2021. Ωστόσο, η εγχώρια χρήση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μόνο κατά 0,5%. Οι λιανικές πωλήσεις ενδέχεται να μειωθούν με την αύξηση των χρήσεων υπηρεσιών τροφίμων. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής τυριού κατά περίπου 1%, με αναμενόμενη επιβράδυνση στους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης.
Όσον αφορά το βούτυρο , η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2021, αύξηση 0,1% σε σύγκριση με το 2020. Η κατανάλωση θα μπορούσε να αυξηθεί παρόμοια με το τυρί, κατά περίπου 0,6%.
Προϊόντα κρέατος
Η παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί μέτρια, μειωμένη κατά 0,5% το 2021. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση του κοπαδιού αγελάδων σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ζήτηση σε υπηρεσίες τροφίμων. Οι εξαγωγές σε αγορές υψηλής αξίας όπως η Ιαπωνία, η Νορβηγία και το Χονγκ Κονγκ αυξάνονται, γεγονός που θα οδηγήσει σε συνολική αύξηση 2% για τις εξαγωγές βοείου κρέατος το 2021.
Η αγορά χοιρείου κρέατος της ΕΕ αντιμετωπίζει δυσκολίες, με σημαντική αύξηση της παραγωγής (αύξηση 4,1%) το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ζήτησης. Αυτό οδήγησε σε πτώση των τιμών, όταν οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να επιβραδυνθεί, με ετήσια αύξηση της παραγωγής το 2021 1,7%.
Ο τομέας των πουλερικών περνά επίσης μια δύσκολη κατάσταση, με μόνιμες τις επιπτώσεις από την γρίπη των πτηνών (AI), τη μειωμένη ζήτηση υπηρεσιών τροφίμων και το υψηλό κόστος ζωοτροφών. Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 0,9% το 2021.
Τέλος, το πρόβειο και το αιγοπρόβειο κρέας της ΕΕ αντιμετωπίζουν έλλειψη προμήθειας τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, οδηγώντας σε υψηλές τιμές. Η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3% το 2021.
Latest News
Τι προβλέπει η αγορά για τη γεωργία έως το 2035 - Τι αλλάζει
Η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων - Η κλιματική αλλαγή, οι ανησυχίες και οι αλλαγές στην κατανάλωση
Στα 255 εκατ. ευρώ η εξισωτική αποζημίωση – Οι εντάξεις
Πώς κατανέμεται η συνολική δημόσια δαπάνη ανά δράση - Οι δικαιούχοι για την εξισωτική αποζημίωση και οι υποχρεώσεις
Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΑΠ
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω απλοποίηση της νέας ΚΑΠ», είπε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτης
Να μπουν προτεραιότητα οι δράσεις της ΚΑΠ που θα στηρίξουν παραγωγή και αγρότες
H 4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΣΣ ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα – Τι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032