Το όραμα, η διαδρομή και η στάση ζωής του αείμνηστου επιχειρηματία και έναν εκ των δύο ιδρυτών του ΙΟΒΕ Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, ήταν η αφορμή για τη συζήτηση που διοργάνωσε το Ίδρυμα αποτίνοντας φόρο τιμής στον βιομήχανο που καθόρισε με τη δραστηριότητα του τη μεταπολεμική Ελλάδα.

Σε πάνελ που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ και συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης οι συμμετέχοντες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Βέττας, ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας και ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ραφαήλ Μωυσής, συζήτησαν για θέματα οικονομικής και πολιτικής που καθορίζουν την πορεία της χώρας.

Η επιστροφή στην κανονικότητα

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τους ομιλητές ήταν τι σημαίνει η «επιστροφή στην κανονικότητα» της οικονομίας και της κοινωνίας μετά το τέλος της πανδημίας: «Αν δει κανείς την πορεία του Παπαλεξόπουλου αυτή ταυτίζεται με την ιστορία του τόπου μας. Συνδέθηκε με ένα οικονομικό θαύμα της περιόδου του 1950-1970», είπε ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας να δώσει απάντηση στο ερώτημα «αν επιστροφή στην πραγματικότητα σημαίνει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν ή να υπερβούμε το παρελθόν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι «τις δεκαετίες εκείνες η Ελλάδα είχε πετύχει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μετά την Ιαπωνία. Και οι προσδοκίες μας σε ορίζοντα δεκαετίας είναι να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και να μην συμβιβαστούμε. Να μην είμαστε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Θέλουμε η επόμενη δεκαετία να είναι σχεδόν ένας θρίαμβος να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες μας».

Είχε προηγηθεί η αναφορά του Νίκου Βέττα: «Η χώρα έχει τη δυνατότητα να μην είναι στο μέσο όρο της Ευρώπης αλλά να είναι στην κορυφή. Η επιστροφή στην πραγματικότητα δεν είναι να κάνεις τα λάθη του παρελθόντος. Σημαίνει ότι κατευθύνεις ώστε να επιστρέψεις με έναν τρόπο διαφορετικό».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έδωσε τη δική του απάντηση στον τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα: Είτε μιλήσουμε για πολιτική και επιχειρήσεις η απάντηση είναι η καινοτομία. Ότι θέλουμε να πετύχουμε πρέπει να το κάνουμε με καινοτομία και νέες σκέψεις». Ο ίδιος βέβαια επισήμανε και τις προκλήσεις: «Θα δούμε άλλες καταστάσεις. Αυτό που με ανησυχεί είναι οι πολύ υψηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων. Έχουν εκτοξευτεί σε τέτοια επίπεδα που θα δούμε προβλήματα επισιτιστικά σε γεωγραφικές περιοχές όπως στην Αφρική που δεν έχουν πόρους να ανταποκριθούν αλλά και σε προηγμένες κοινωνίες λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Ο Ραφαήλ Μωϋσης με έναν ιδιαίτερο τρόπο σημείωσε ότι «ο Παπαλεξόπουλος ήταν out of the box και έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε».

Η ευθύνη, η σταθερότητα και η ταχύτητα

Οι ομιλητές μίλησαν για τα χαρακτηριστικά του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου που ήταν οι γρήγορες αποφάσεις αλλά κατόπιν διεξοδικής μελέτης των δεδομένων.

Μέσα από τη συζήτηση επιδίωξαν να απαντήσουν στο αν συμβαδίζουν οι έννοιες «σταθερότητα και ταχύτητα».

Ο Στάθης Καλύβας σημείωσε πως «η Ελλάδα μπορεί να μην έχει το προτέρημα της καινοτομίας αλλά διακρίνεται στο να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ακολουθεί γρήγορα».

«Η σταθερότητα και η ταχύτητα δεν είναι αντιφατικές έννοιες» σημείωσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Το θέμα είναι για να πάρει μία απόφαση και να την εφαρμόσεις γρήγορα απαιτείται πρώτα η μελέτη. Αν δεν έχει σταθερότητα δεν μπορείς να τα κάνεις αυτά». Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita συμφώνησε και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο οποίος συμπλήρωσε: «Χρειάζονται σε πολλές επιλογές και ομόνοια και συμφωνία. Και στη χώρα μας αυτό δεν το είχαμε για χρόνια»

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορμώμενος από την επισήμανση του Νίκου Βέττα θύμισε: «Μας καταδιώκουν στερεότυπα ανταγωνισμού μεταξύ κοινωνικών εταίρων όπως και συμφωνίες εις βάρος ανταγωνιστικότητας ελληνικής οικονομίας. Και αυτό το πληρώσαμε ακριβά Οι κοινωνικοί εταίροι δεν ήταν άμοιροι ευθυνών», είπε αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν για να προσθέσει: «Έχουμε ωριμάσει. Για παράδειγμα η εργοδοσία έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται ένας νέος ρόλος πέραν της διανομής κερδών στους μετόχους της. Χρειάζεται να αφήνει ένα ευρύτερο αποτύπωμα κοινωνικό. Η κυβέρνηση έχει διευκολύνει μειώνοντας φόρους και εισφορές εξασφαλίζοντας σταθερότητα. Έχει έρθει τώρα η ώρα της επιχειρηματικότητα για τη στήριξη της εργασίας Να επιστραφεί ένα μέρισμα ανάπτυξης»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
ΥΠΟΙΚ: Την Κυριακή οι ανακοινώσεις για τις τράπεζες – Ερχεται δέσμη μέτρων
Οικονομία |

Την Κυριακή οι ανακοινώσεις για τις τράπεζες - Ερχεται δέσμη μέτρων

Eίναι μια συνολική δέσμη παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει πρωθυπουργός που έχει να κάνει και με τις προμήθειες, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τις αναμενόμενες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις