Ενα νέο κοινωνικό πρόγραμμα έρχεται από το νέο έτος με στόχο να ενισχύσει τη δομή της ελληνικής οικογένειας και να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς, κυρίως τις μητέρες που συχνά με τη γέννηση ενός παιδιού αναγκάζονται να διαλέξουν ανάμεσα στη μητρότητα και την αγορά εργασίας.

Οι «Νταντάδες της γειτονιάς» αφορούν τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως δυόμισι ετών και προβλέπουν την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων, τον μονογονέων και των αναδόχων για τη φύλαξη των παιδιών τους. Για αυτή την καινοτόμο δράση, που πήρε θετική ψήφο μόλις την περασμένη Πέμπτη ως διάταξη του νόμου 4837/2021 («Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων») και ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλα κράτη (Καναδά, Γαλλία κ.α.), μιλάει στα «ΝΕΑ» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα.

«Με τις “Νταντάδες της γειτονιάς” στηρίζουμε τις μητέρες που θέλουν να εργαστούν και να ακολουθήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα, αλλά δυσκολεύονται να το πράξουν καθώς δεν έχουν βοήθεια με τη φύλαξη των παιδιών τους. Οι εργαζόμενες μητέρες θα λαμβάνουν σε μηνιαία βάση οικονομική ενίσχυση από το κράτος και θα μπορούν να επιλέξουν “νταντά” για τα παιδιά τους από το Μητρώο Επιμελητών που θα δημιουργήσουμε. Με το νέο αυτό πρόγραμμα προωθούμε τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, βελτιώνουμε την καθημερινότητα των γυναικών και ενισχύουμε τη γυναικεία εργασία» σημειώνει η αρμόδια υφυπουργός.

Τι απαιτείται

Τι θα είναι όμως στην πράξη οι «Νταντάδες της γειτονιάς»; Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα, συγχρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ, που αναμένεται να ανοίξει για τους ενδιαφερομένους τον Δεκέμβριο. Εκεί, σε πρώτη φάση θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή οι «νταντάδες», δηλαδή οι πιστοποιημένοι/ες επιμελητές/τριες που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις: να είναι άνω των 18, να είναι έλληνες πολίτες ή να διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα με δικαίωμα εργασίας, να είναι απόφοιτοι σχετικών σχολών (Βρεφονηπιοκόμων, Προσχολικής Αγωγής κ.ά.) ή να έχουν ολοκληρώσει το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για επιμελητές/τριες που θα «τρέχει» παράλληλα με το άνοιγμα της πλατφόρμας, να έχουν γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών σε παιδιά, να έχουν καλή κατάσταση ψυχικής και σωματικής υγείας, να έχουν ικανότητα ομιλίας και κατανόησης της ελληνικής γλώσσας, να μη διώκονται ή να μην έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετικά π.χ. με έκπτωση από τη γονική μέριμνα, πορνογραφία ανηλίκων, αποπλάνηση παιδιών, αδικήματα συνδεόμενα με ναρκωτικά ή εμπορία οργάνων.

Εφόσον δημιουργηθεί το Μητρώο Επιμελητών, οι γονείς θα μπορούν να επιλέξουν από την ηλεκτρονική βάση «νταντά» για το παιδί ή τα παιδιά τους. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί τους γονείς με ένα voucher που η τιμή του εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 200-250 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί, ενώ από εκεί και πέρα θα είναι στην ευχέρεια των δύο μερών να καθορίσουν μια επιπλέον αμοιβή ανά παιδί.

Μια «νταντά» θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να κρατήσει από ένα έως τρία παιδιά (από τα τρία μόνο το ένα επιτρέπεται να είναι κάτω από ενός έτους και έως δύο παιδιά ταυτόχρονα κάτω του ενός έτους), ενώ και οι ώρες εξυπηρέτησης στοχεύουν στο να καλυφθούν γονείς που εργάζονται και νύχτα, για παράδειγμα στην εστίαση, σε υγειονομικές μονάδες κ.ο.κ.

Οσον αφορά τους ωφελούμενους γονείς, αυτοί μπορεί να είναι μητέρες εργαζόμενες σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, ελεύθεροι επαγγελματίες, πατέρες εργαζόμενοι που ασκούν την αποκλειστική γονική μέριμνα, άνεργες μητέρες εγγεγραμμένες στον ΟΑΕΔ και γυναίκες εργαζόμενες που έχουν την αποκλειστική επιμέλεια με δικαστική απόφαση. Οι «Νταντάδες της γειτονιάς» ξεκινούν τον Φεβρουάριο του 2022 με πιλοτική εφαρμογή, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε συγκεκριμένους δήμους της χώρας όπου μπορεί να υπάρχουν αδιάθετα vouchers ή σε απομακρυσμένα μέρη ή σημεία της επαρχίας όπου δεν υπάρχουν δομές στήριξης των εργαζόμενων γονιών. Αφού μεσολαβήσει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, τρεις με έξι μήνες αργότερα, θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά σε όλη την επικράτεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax